Als je je gaat bezighouden met hypnose kom je al snel in contact met allerlei mensen die vaak het predicaat “zweverig” krijgen. De meesten van hen hangen de liefde aan. Iets waar ik alleen maar achter kan staan. Maar ik houd van de wetenschappelijke benadering. In mijn praktijk merk ik dat er cliënten zijn, die alleen komen als er echt alleen wetenschappelijk gewerkt wordt en mensen die alleen komen als er ruimte is voor hun spiritueel of religieus beleven. In dit artikel wil ik laten zien dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Het onbewuste werkt voor iedereen evengoed.
Voor mij als agnost roept het “zweverige” dezelfde gevoelens op die ik ook al kreeg in mijn behoorlijk Christelijke jeugd. Toen ik begon te lezen over alle wereldreligies en nog heel wat andere, kwam ik langzaam tot een conclusie. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben, maar er zit blijkbaar een gemeenschappelijke functie aan die iets belangrijks voor de mens vervult: Verbinding, steun in moeilijke dagen, een richtlijn in onzekerheid en de hoop dat het ooit beter wordt. De moderne zin en liefde zoeker zal zich misschien niet religieus, maar eerder spiritueel noemen. Ook hier wordt dezelfde functie vervult.
Nu, met mijn in de hypnosewereld opgedane kennis snap ik ook waarom. We communiceren met ons onbewustzijn (of volgens Jung e.a. onderbewustzijn) met gevoelens, symbolen en verhalen. Spirituele en religieuze verhalen en rituelen, zijn vaak symbolisch, en worden met veel gevoel overgebracht. Ze beloven hoop, zekerheid, steun en verbinding.
Het onbewuste is op overleven gericht, en vervolgens op zo veel mogelijk geluksgevoel. Dat luistert dus graag.
Als agnost ben ik niet vrij van de behoefte aan verbinding, steun, zekerheid en hoop.
Ik zoek de verbinding in de mensen om mij heen. Ik probeer mijn familie dicht bij me te houden en maak ook verbinding in mijn buurt door me met onze wijkvereniging bezig te houden. Steun ontvang ik van al deze mensen. Mijn richtlijn in onzekerheid haal ik uit voorbeelden van mensen die het meestal goed deden in mijn ogen. Ghandi, Mandela, maar ook mijn eigen vader. De hoop dat het ooit beter wordt, is iets dat uit de geschiedenis blijkt. Maar dat gaat door diepe dalen, en ziet er anno 2022 ook niet heel mooi uit.
Ik heb het geluk gehad de workshop van Roy Martina en Milan Somers mee te mogen maken over Moeiteloos Manifesteren. Hier vond ik mooie oplossingen.
In ieder geval was de verbinding met alle deelnemers optimaal. Een heerlijk warm bad. Het deed mij me realiseren dat, al geloof je niet het zelfde, je toch mee kan doen, als je de rituelen mee doet. Voor de één betekenen de rituelen net iets anders dan voor de ander, maar voor elk zijn onbewuste zijn de boodschappen hetzelfde.
We leerden symbolische rituelen, onderbouwd met kennis uit de holistische medische wetenschap en de hypnose, die steun kunnen bieden in moeilijke dagen. Maar nog waardevoller was de oplossing voor een richtlijn in onzekerheid.
Deze maakt gebruik van één van de krachtigste menselijke eigenschappen. Ons voorstellingsvermogen.
We hoeven ons alleen maar voor te stellen hoe het zou zijn als alles goed is, als we alles hebben wat ons hartje begeert en voelen hoe dat dan voelt, inclusief de bijbehorende dankbaarheid. Als we dat doen dan kunnen we in hypnose contact maken met dat stuk van ons onbewuste dat deze voorstelling representeert. Dat is volgens de cursusgevers, onszelf op een andere tijdlijn. Ons enorme onbewuste, zo veel krachtiger dan ons bewuste brein, kan dan ons bewuste inzichten geven over het te volgen pad. Daarnaast zetten we ons R.A.S. aan. Ons reticulair activatie systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat hetgeen waar we onze aandacht op richten extra goed herkent wordt in onze omgeving. Daardoor zien we op eens kansen en mogelijkheden die we anders niet gezien zouden hebben. Dit geeft tevens hoop voor een betere toekomst.
Voor de meeste mensen, of ze nu wel of niet geloven in de reïncarnatie der zielen, of überhaupt in een ziel, is het mogelijk onze energetische verbondenheid in te zien met de rest van het universum. Wij kunnen het allemaal ervaren. Ook vanuit wetenschappelijk standpunt gezien zijn we allemaal energetische vonken. Verdichtingen van energie.
Met mijn voeten stevig gegrond in de onderbouwing van alles wat ik leer in wetenschappelijke verklaringen, kan ik deze technieken toepassen en gebruiken in mijn praktijk, om mijn cliënten te leren weer blij te worden.
Is wakker worden zien dat we allemaal zo’n vonk zijn? Zien dat door onze verbondenheid mijn acties effect hebben op jouw vonk en jouw acties op de mijne? Dan ben ik nu een wakkere agnost. En ik deel graag een wijze les:
Wij mensen zijn allemaal in staat onze vonk zo te laten branden dat andermans acties ons niet in ons gevoel raken. Dat kan als we ons realiseren dat schuld niet bestaat en we perfect goed genoeg zijn zoals we zijn. We zijn als winnaar van een zwemwedstrijd op aarde gekomen. Allemaal kampioenen met een enorme potentie.
Als we ongeraakt zijn door al wat er gebeurt kunnen we ongeremd blij, dankbaar en liefdevol zijn. En dat geeft hoop voor een betere toekomst.
Bevrijdingsdag. Hoe kwetsbaar zijn wij.
In een wereld vol oorlogsgeluiden doet het mij denken aan twee dingen die ik wil delen.
Af en toe kom je een boek tegen dat je aanspreekt. Dit is zo’n boek. Het verduidelijkt de kijk op wat eenzaamheid is en heeft mij er toe gezet nog een extra kopje toe te voegen aan de soorten eenzaamheid. Existentiële eenzaamheid. De basale menselijke eigenschap die er voor zorgt dat wij allemaal afgesloten zijn van anderen, maar daardoor vrij in onze keuzen.
Het boek is gericht op 65 plussers, maar ook voor jongere mensen zijn er tips uit te halen. Vooral voor mensen die om een andere reden dan pensionering buiten het werkende leven vallen.
Het boek pleit om minder te focussen op sociale eenzaamheid en meer op existentiële en emotionele eenzaamheid. Dit lijkt me goede raad. Een deel van sociale eenzaamheid wordt mijns inziens veroorzaakt doordat mensen vanuit existentiële en/of emotionele eenzaamheid zichzelf afsluiten voor sociale verbindingen. Dat gebrek aan verbinding los je niet op met een extra clubje inrichten. Al is dat clubje zeer belangrijk voor mensen met gewoon te weinig sociale contacten.
Wat mij opvalt uit de interviews in het boek is dat de mensen die geen eenzaamheid ervaren de mensen zijn die zelf de regie voor hun leven in handen hebben. Zij weten dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het leuk maken van hun leven. Dit is een belangrijke boodschap voor iedereen die eenzaamheid ervaart. Neem zelf de regie. Onderneem stappen om dingen te ondernemen en vooral verander je mindset, zodat je minder gefocused raakt op die eenzaamheid en meer op de dingen die wel goed zijn.
Existentiële eenzaamheid ervaren als kracht in plaats van als zwakte, kom ik in het boek enkele keren tegen. Helaas wordt er niet bij gezegd hoe dat dan te doen.
Misschien is het net zo iets als slecht weer. Noodzakelijk voor de natuur, maar onprettig als je er doorheen moet. Maar zonder regelmatig regen zou je niet te eten hebben. Zonder existentiële eenzaamheid zou je geen vrije keuze hebben. Je zou gevangene zijn van instincten net als de meeste dieren.
Mensen kunnen kiezen zich druk te maken over slecht weer, en zich daar heel ongelukkig onder voelen. Of ze kunnen hun schouders ophalen, er het beste van maken en er achter konen dat je ook bij slecht weer een prima dag kunt hebben.
Zo ook met existentiële eenzaamheid. Het is een gegeven dat hoort bij het mens zijn. Je kunt je er druk over maken, maar je zult merken dat je daardoor je focus op je eenzaamheid legt en het gevoel zo sterker maakt. Je kunt ook beseffen dat het je vrij maakt om elke dag je eigen keuzes te maken en zelfs als dan je keuze wordt beperkt door allerlei lichamelijke beperkingen kiezen om je mooie herinneringen op te roepen en te genieten van de ervaring van het ademhalen.
Alles staat of valt met de acceptatie van je zelf en je omstandigheden als goed genoeg. Natuurlijk kun je altijd hopen op beter, maar wil je gelukkig zijn, dan is het genoeg om te beseffen: Ik heb een dak boven mijn hoofd, een gevulde maag en er zitten geen wolven achter me aan om me op te eten. Ik ben dus veilig en mijn basisbehoeften zijn vervuld. Het is dus OK.
Tenslotte spreekt het boek nog over het verbindingshormoon oxytocine. Dat maak je aan als je geknuffeld wordt. De schrijfster roept iedereen op om maar veel te knuffelen. Maar ik wil nog toevoegen dat je ook oxytocine kunt aanmaken als je een huisdier, een knuffeldier of jezelf knuffelt.
Je hebt het in je eigen hand.
Denk je dat het niet lukt? Dan kan hypnose je helpen.
In het Nederlands woordenboek staat bij Eenzaamheid: De situatie dat je alleen bent of je zo voelt.
Alleen zijn is nooit een probleem en alleen voelen is alleen een probleem als je het niet wilt.
Mensen voelen zich vaak alleen als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn met hun problemen. Zelfs als je genoeg mensen om je heen hebt kan het zo zijn dat je ervaart dat je niemand hebt die begrijpt wat er in jou om gaat. En dat voelt alleen.
Filosofisch gezien is iedereen alleen. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Existentiële eenzaamheid wordt dat genoemd. Je kunt de wereld alleen bekijken vanuit je eigen ogen. En zelfs dan is dat wat jij ziet niet hetzelfde als dat wat een ander ziet. We leggen allemaal een filter aan met onze ervaringen. Heb je goede ervaringen met honden, dan zie je een vriendelijk beest. Heb je hele slechte ervaringen met honden, dan is elke hond die je ziet misschien een eng monster.
Sommige mensen hebben ervaringen, waarin ze meemaken dat er niemand voor ze is. Vader of moeder hadden misschien geen tijd, of waren bezig met eigen problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je bij alle mensen gaat denken, die hebben toch geen tijd of interesse voor mij. Het jammere is dat dit vaak niet eens bewust is. Maar je reageert onbewust met die gedachte, of dat gevoel op andere mensen. Voor de één is dat geen probleem. Die vindt een manier om daarmee om te gaan, gaat gewoon een eigen koers varen, en merkt dan vanzelf dat er toch wel mensen zijn die mee willen varen. Voor de ander is dat wel een probleem, die wordt teruggetrokken en voorzichtig, of nog erger teleurgesteld in anderen of zichzelf.
Je ervaringen, en hoe jij op die ervaringen reageert, maken of je het alleen zijn met je eigen gedachten als probleem ervaart of niet.
Gelukkig kun je elke dag nieuwe ervaringen maken.
Zo ook de ervaring van een goed gesprek.
Het is grappig dat het voor je brein niet uitmaakt tegen wie je praat. Tegen een spiegel, tegen een knuffel of tegen een mens. Het praten zelf werkt op dezelfde manier. Daarom kan het ook enorm opluchten om tegen die spiegel of die knuffel te praten. Het voordeel is dat die geen reactie van onbegrip kunnen geven.
Wil je een goede ervaring? Spreek jezelf toe in de spiegel. Vertel wat je dwars zit, zonder jezelf af te keuren. Spreek jezelf moed in. Zeg tegen jezelf dat je het aan kunt. Zie een mooie toekomst voor je, hoe het zal zijn als je je helemaal goed voelt. En zeg tegen jezelf dat je daar naartoe gaat.
En je kunt nog wat doen voor jezelf. Sla je armen stevig om jezelf heen. Laat je lichaam die omarming voelen. Ook hier maakt het voor je brein niet uit wie de omarming doet. Jij voelt het op je lichaam dus jij produceert de bijbehorende goed voel hormonen. (endorfinen).
En zo maak je de spiegel je beste vriend.
Vind de kracht in jezelf.
Hulp nodig? Ik ben beschikbaar. Bel 06 2232 4182 of vul het contactformulier in.
Leef het leven dat je wilt Blog 2021-02-26
Winterwandeling
Blog 2021-02-12
De wetenschap achter hypnose.
Blog 2020-12-03
Over KrinaKracht
Blog 2020-11-30
In het Nederlands woordenboek staat bij Eenzaamheid: De situatie dat je alleen bent of je zo voelt.
Alleen zijn is nooit een probleem en alleen voelen is alleen een probleem als je het niet wilt.
Mensen voelen zich vaak alleen als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn met hun problemen. Zelfs als je genoeg mensen om je heen hebt kan het zo zijn dat je ervaart dat je niemand hebt die begrijpt wat er in jou om gaat. En dat voelt alleen.
Filosofisch gezien is iedereen alleen. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Existentiële eenzaamheid wordt dat genoemd. Je kunt de wereld alleen bekijken vanuit je eigen ogen. En zelfs dan is dat wat jij ziet niet hetzelfde als dat wat een ander ziet. We leggen allemaal een filter aan met onze ervaringen. Heb je goede ervaringen met honden, dan zie je een vriendelijk beest. Heb je hele slechte ervaringen met honden, dan is elke hond die je ziet misschien een eng monster.
Sommige mensen hebben ervaringen, waarin ze meemaken dat er niemand voor ze is. Vader of moeder hadden misschien geen tijd, of waren bezig met eigen problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je bij alle mensen gaat denken, die hebben toch geen tijd of interesse voor mij. Het jammere is dat dit vaak niet eens bewust is. Maar je reageert onbewust met die gedachte, of dat gevoel op andere mensen. Voor de één is dat geen probleem. Die vindt een manier om daarmee om te gaan, gaat gewoon een eigen koers varen, en merkt dan vanzelf dat er toch wel mensen zijn die mee willen varen. Voor de ander is dat wel een probleem, die wordt teruggetrokken en voorzichtig, of nog erger teleurgesteld in anderen of zichzelf.
Je ervaringen, en hoe jij op die ervaringen reageert, maken of je het alleen zijn met je eigen gedachten als probleem ervaart of niet.
Gelukkig kun je elke dag nieuwe ervaringen maken.
Zo ook de ervaring van een goed gesprek.
Het is grappig dat het voor je brein niet uitmaakt tegen wie je praat. Tegen een spiegel, tegen een knuffel of tegen een mens. Het praten zelf werkt op dezelfde manier. Daarom kan het ook enorm opluchten om tegen die spiegel of die knuffel te praten. Het voordeel is dat die geen reactie van onbegrip kunnen geven.
Wil je een goede ervaring? Spreek jezelf toe in de spiegel. Vertel wat je dwars zit, zonder jezelf af te keuren. Spreek jezelf moed in. Zeg tegen jezelf dat je het aan kunt. Zie een mooie toekomst voor je, hoe het zal zijn als je je helemaal goed voelt. En zeg tegen jezelf dat je daar naartoe gaat.
En je kunt nog wat doen voor jezelf. Sla je armen stevig om jezelf heen. Laat je lichaam die omarming voelen. Ook hier maakt het voor je brein niet uit wie de omarming doet. Jij voelt het op je lichaam dus jij produceert de bijbehorende goed voel hormonen. (endorfinen).
En zo maak je de spiegel je beste vriend.
Vind de kracht in jezelf.
Hulp nodig? Ik ben beschikbaar. Bel 06 2232 4182 of vul het contactformulier in.