Oudere Blog artikelen


Degene die nooit opgeeft
Blog 2023-01-30

Ken je dat, 12 ambachten, 13 ongelukken. Dat is mijn verhaal. Ik vertel het je om te laten zien hoe je kunt transformeren. Jezelf opnieuw uitvinden. Met hypnose is het me gelukt om eindelijk te stoppen met die ongelukken.


Moet je voorstellen.


Ik groei op in een gezin waar meisjes niet zo belangrijk zijn. Ik mag niet studeren, dat is alleen voor de jongens. Meisjes moeten zich 110% inzetten voor hun echtgenoot.


Je begrijpt dat leidt tot heel veel conflicten met mijn ouders. Zo erg, dat ik bijna mezelf uit huis liet plaatsen om te kunnen studeren. “Ik zie nog mijn moeder voor me, hoe ze zegt, nou dan moet je dat maar doen.” Maar die stap is te groot. En ik leer om niet voor mezelf op te komen, en me aan te passen.


Daarna zoek ik telkens naar mogelijkheden om toch te kunnen leren, zoek ik steeds nieuwe baantjes en banen, waarin ik hoop op mijn plek te zijn.


Ik heb successen, ik haal zelfs mijn master Biochemie, maar telkens mislukt er iets.


Mijn collega’s vinden mij niet passen, mijn baas vindt mij te eigenwijs, ik wordt bang als politieagent, de arbeidsmarkt valt tegen als ik afstudeer. Ik raak depressief, lig meermaals in scheiding en raak volledig burnout. En ik krabbel weer op en misluk weer. Voor de klas, met het oprichten van bedrijven en als verkoper.


Een voorbeeldje? Na mijn burnout hoop ik als lerares voor de klas te gaan staan. Pubers op het VMBO zijn zo hard, ze vallen erover als ik per ongeluk een verkeerd scheldwoord gebruik, en erger nog iemand maakt mij er voor uit, dat ik seksuele bedoelingen zou hebben. Hé wat?? Ik??, maar het geeft mij zoveel stress, dat ik het weer niet red. En ik voel me nutteloos.


Altijd moet ik weer opgeven.


En dan breek ik mijn enkel, en ben ik een jaar veroordeeld tot bankzitten en revalideren. Mijn zeer zorgzame man kan zich helemaal uitleven. En hij blijft dat doen, ook als ik helemaal hersteld ben. Maar dan breek ik ermee, en ik kom eindelijk voor mezelf op.


Ik wil zelf doen, wat ik zelf kan.


Natuurlijk moet ik nog wel even na denken wat wil ik dan en wat kan ik dan. Maar ik ben eigenlijk heel succesvol als secretaris van onze wijkvereniging, waar ik mensen help te verbinden en plezieriger te leven. Voor die wijkvereniging zocht ik een hypnose act. En toen kwam Corona, ik had weer niks te doen en voelde me weer nutteloos.


Toen besloot ik er voor te gaan, en zelf die hypnose te leren. Dan kan ik pas echt mensen helpen verbinding te maken. Ik koos ervoor geld en tijd in te zetten helemaal voor mezelf. Ik heb mezelf belangrijk gemaakt, want alleen als ik voor mezelf zorg kan ik anderen helpen. En dat doe ik nu met mijn bedrijf. Ik help mensen die last hebben van eenzaamheidsgevoel, zodat zij gemakkelijker in het leven staan en minder lijden.


Natuurlijk verklaart mijn familie me af en toe voor gek, en is mijn man bang dat ik me te veel vermoei, maar…..


Ik heb mijn diploma hypnotherapie gehaald.

Ik heb mijn website Krinakracht.nl zelf gemaakt.

En ik werk aan een zelfgemaakt marketingplan en heb betalende klanten.


Ik heb mezelf getransformeerd. Ik ben nu “Degene die nooit opgeeft en altijd weer opnieuw begint”.


En zelfs al zou er ergens weer wat misgaan. Altijd komt weer die volgende kans, dat 13e ambacht dat wel goed gaat. Want ik ben degene die nooit opgeeft.


En daarom geef ik ook nooit op om jou te helpen. Als je me de kans geeft, zorg ik dat ook jij jouw leven kunt veranderen. Vraag gerust een gratis gesprek aan.




De invloed van geloof op mijn werk
Blog 2022-09-12

Als je je gaat bezighouden met hypnose kom je al snel in contact met allerlei mensen die vaak het predicaat “zweverig” krijgen. De meesten van hen hangen de liefde aan. Iets waar ik alleen maar achter kan staan. Maar ik houd van de wetenschappelijke benadering. In mijn praktijk merk ik dat er cliënten zijn, die alleen komen als er echt alleen wetenschappelijk gewerkt wordt en mensen die alleen komen als er ruimte is voor hun spiritueel of religieus beleven. In dit artikel wil ik laten zien dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Het onbewuste werkt voor iedereen evengoed.


Voor mij als agnost roept het “zweverige” dezelfde gevoelens op die ik ook al kreeg in mijn behoorlijk Christelijke jeugd. Toen ik begon te lezen over alle wereldreligies en nog heel wat andere, kwam ik langzaam tot een conclusie. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben, maar er zit blijkbaar een gemeenschappelijke functie aan die iets belangrijks voor de mens vervult: Verbinding, steun in moeilijke dagen, een richtlijn in onzekerheid en de hoop dat het ooit beter wordt. De moderne zin en liefde zoeker zal zich misschien niet religieus, maar eerder spiritueel noemen. Ook hier wordt dezelfde functie vervult.


Nu, met mijn in de hypnosewereld opgedane kennis snap ik ook waarom. We communiceren met ons onbewustzijn (of volgens Jung e.a. onderbewustzijn) met gevoelens, symbolen en verhalen. Spirituele en religieuze verhalen en rituelen, zijn vaak symbolisch, en worden met veel gevoel overgebracht. Ze beloven hoop, zekerheid, steun en verbinding.

Het onbewuste is op overleven gericht, en vervolgens op zo veel mogelijk geluksgevoel. Dat luistert dus graag.


Als agnost ben ik niet vrij van de behoefte aan verbinding, steun, zekerheid en hoop.

Ik zoek de verbinding in de mensen om mij heen. Ik probeer mijn familie dicht bij me te houden en maak ook verbinding in mijn buurt door me met onze wijkvereniging bezig te houden. Steun ontvang ik van al deze mensen. Mijn richtlijn in onzekerheid haal ik uit voorbeelden van mensen die het meestal goed deden in mijn ogen. Ghandi, Mandela, maar ook mijn eigen vader. De hoop dat het ooit beter wordt, is iets dat uit de geschiedenis blijkt. Maar dat gaat door diepe dalen, en ziet er anno 2022 ook niet heel mooi uit.


Ik heb het geluk gehad de workshop van Roy Martina en Milan Somers mee te mogen maken over Moeiteloos Manifesteren. Hier vond ik mooie oplossingen.

In ieder geval was de verbinding met alle deelnemers optimaal. Een heerlijk warm bad. Het deed mij me realiseren dat, al geloof je niet het zelfde, je toch mee kan doen, als je de rituelen mee doet. Voor de één betekenen de rituelen net iets anders dan voor de ander, maar voor elk zijn onbewuste zijn de boodschappen hetzelfde.


We leerden symbolische rituelen, onderbouwd met kennis uit de holistische medische wetenschap en de hypnose, die steun kunnen bieden in moeilijke dagen. Maar nog waardevoller was de oplossing voor een richtlijn in onzekerheid.

Deze maakt gebruik van één van de krachtigste menselijke eigenschappen. Ons voorstellingsvermogen.


We hoeven ons alleen maar voor te stellen hoe het zou zijn als alles goed is, als we alles hebben wat ons hartje begeert en voelen hoe dat dan voelt, inclusief de bijbehorende dankbaarheid. Als we dat doen dan kunnen we in hypnose contact maken met dat stuk van ons onbewuste dat deze voorstelling representeert. Dat is volgens de cursusgevers, onszelf op een andere tijdlijn. Ons enorme onbewuste, zo veel krachtiger dan ons bewuste brein, kan dan ons bewuste inzichten geven over het te volgen pad. Daarnaast zetten we ons R.A.S. aan. Ons reticulair activatie systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat hetgeen waar we onze aandacht op richten extra goed herkent wordt in onze omgeving. Daardoor zien we op eens kansen en mogelijkheden die we anders niet gezien zouden hebben. Dit geeft tevens hoop voor een betere toekomst.


Voor de meeste mensen, of ze nu wel of niet geloven in de reïncarnatie der zielen, of überhaupt in een ziel, is het mogelijk onze energetische verbondenheid in te zien met de rest van het universum. Wij kunnen het allemaal ervaren. Ook vanuit wetenschappelijk standpunt gezien zijn we allemaal energetische vonken. Verdichtingen van energie.


Met mijn voeten stevig gegrond in de onderbouwing van alles wat ik leer in wetenschappelijke verklaringen, kan ik deze technieken toepassen en gebruiken in mijn praktijk, om mijn cliënten te leren weer blij te worden.


Is wakker worden zien dat we allemaal zo’n vonk zijn? Zien dat door onze verbondenheid mijn acties effect hebben op jouw vonk en jouw acties op de mijne? Dan ben ik nu een wakkere agnost. En ik deel graag een wijze les:


Wij mensen zijn allemaal in staat onze vonk zo te laten branden dat andermans acties ons niet in ons gevoel raken. Dat kan als we ons realiseren dat schuld niet bestaat en we perfect goed genoeg zijn zoals we zijn. We zijn als winnaar van een zwemwedstrijd op aarde gekomen. Allemaal kampioenen met een enorme potentie.

Als we ongeraakt zijn door al wat er gebeurt kunnen we ongeremd blij, dankbaar en liefdevol zijn. En dat geeft hoop voor een betere toekomst.


Rest slechts mijn geloof, nee overtuiging te delen, dat elk mens alles in zich heeft om zichzelf van alle pijn te genezen.
Vanuit dit principe doe ik mijn werk.
Welk geloof je ook aanhangt, het onbewuste werkt bij iedereen hetzelfde. Het doet z’n uiterste best om jou in leven en vervolgens gelukkig te houden. En ik help je de connectie met je onbewuste te maken. Daardoor kan dat systeem, dat uit energiezuinigheid steeds niet meer nuttige patronen blijft gebruiken, nu oude patronen loslaten. Daardoor kan het nieuwe patronen maken die bij jouw gewenste toekomst passen.
Geloof dat, en mijn behandeling werkt.


Vrijheid
Blog 2202-05-09

Bevrijdingsdag. Hoe kwetsbaar zijn wij.
In een wereld vol oorlogsgeluiden doet het mij denken aan twee dingen die ik wil delen.


Oorlogsgeluiden leiden tot angstgevoelens en, het belangrijkste: Je hebt altijd de persoonlijke vrijheid om te denken wat je wilt.
Er zijn uitzonderingen. Lees George Orwell, 1984 en krijgsgevangenen verslagen er maar op na. Maar wij verkeren gelukkig niet in dat soort omstandigheden. Wij zijn vrij om te denken wat we willen.

Nu kun je natuurlijk jezelf angstig maken en telkens denken aan de risico's die oorlogsdreiging brengt. Of allerlei andere dingen waar je bang voor bent. Je kunt jezelf verdrietig maken door mee te leven met al die verschrikkelijke verhalen op televisie. Of van mensen in je omgeving.
Maar helpt het? Maakt dat de dreiging kleiner? Hebben die slachtoffers wat aan jouw verdriet?

Veel beter is het zogenoemde helpende gedachten te oefenen.
Kan ik iets praktisch doen om de situatie te verbeteren. Dan ga ik dat doen. Zo niet? Dan leg ik het naast me neer.

Er is dan namelijk geen enkele reden op de hele wereld waarom jij je naar zou voelen.
Het helpt niet om je angstig te voelen over dingen waar je geen invloed op hebt. Beter richt je je op je eigen situatie. En denkt:
Mijn straat is veilig. Mijn huis is veilig. Ik ben ok. Ik heb een dak boven mijn hoofd. Mijn buik is gevuld. Ik kan vrij ademhalen. Er jagen geen leeuwen op mij. Ik ben ok.
Misschien dat het in de toekomst veranderd, maar dat weet je niet. Het kan ook allemaal gewoon goed blijven gaan. Nu op dit moment is het ok. Dus nu hoef je geen angst te voelen. Kies maar hoe je je wilt voelen. Bedenk je een nare toekomst of bedenk je een toekomst waarin het goed gaat. Het is altijd het handigste om die keuze te doen waarbij jij je het beste voelt.

Er is ook geen enkele reden om je schuldig te voelen omdat jij het wel goed hebt, maar een ander niet.
Het helpt die ander niet om zelf ongelukkig te zijn. Het helpt wel om praktische dingen te doen. Behoort dat niet tot je mogelijkheden, dan kun je dat alleen maar accepteren. Beter richt je je op je eigen situatie. En denkt:
Mijn straat is veilig. Mijn huis is veilig. Ik ben ok. Ik heb een dak boven mijn hoofd. Mijn buik is gevuld. Ik kan vrij ademhalen. Er jagen geen leeuwen op mij. Ik ben ok.
En daarna kan je ten volle genieten van jouw geluk in het leven.

Bedenk: Hoe gelukkiger jij je voelt, hoe meer jij in staat bent om goede invloed uit te oefenen op je omgeving. Dus gebruik die persoonlijke vrijheid om te denken wat je wilt. En denk jezelf gelukkig.

Ik wens je goede gedachten.


Hunkeren naar verbinding
Blog 2202-04-07

Af en toe kom je een boek tegen dat je aanspreekt. Dit is zo’n boek. Het verduidelijkt de kijk op wat eenzaamheid is en heeft mij er toe gezet nog een extra kopje toe te voegen aan de soorten eenzaamheid. Existentiële eenzaamheid. De basale menselijke eigenschap die er voor zorgt dat wij allemaal afgesloten zijn van anderen, maar daardoor vrij in onze keuzen.

Het boek is gericht op 65 plussers, maar ook voor jongere mensen zijn er tips uit te halen. Vooral voor mensen die om een andere reden dan pensionering buiten het werkende leven vallen.

Het boek pleit om minder te focussen op sociale eenzaamheid en meer op existentiële en emotionele eenzaamheid. Dit lijkt me goede raad. Een deel van sociale eenzaamheid wordt mijns inziens veroorzaakt doordat mensen vanuit existentiële en/of emotionele eenzaamheid zichzelf afsluiten voor sociale verbindingen. Dat gebrek aan verbinding los je niet op met een extra clubje inrichten. Al is dat clubje zeer belangrijk voor mensen met gewoon te weinig sociale contacten.


Wat mij opvalt uit de interviews in het boek is dat de mensen die geen eenzaamheid ervaren de mensen zijn die zelf de regie voor hun leven in handen hebben. Zij weten dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het leuk maken van hun leven. Dit is een belangrijke boodschap voor iedereen die eenzaamheid ervaart. Neem zelf de regie. Onderneem stappen om dingen te ondernemen en vooral verander je mindset, zodat je minder gefocused raakt op die eenzaamheid en meer op de dingen die wel goed zijn.

Existentiële eenzaamheid ervaren als kracht in plaats van als zwakte, kom ik in het boek enkele keren tegen. Helaas wordt er niet bij gezegd hoe dat dan te doen.

Misschien is het net zo iets als slecht weer. Noodzakelijk voor de natuur, maar onprettig als je er doorheen moet. Maar zonder regelmatig regen zou je niet te eten hebben. Zonder existentiële eenzaamheid zou je geen vrije keuze hebben. Je zou gevangene zijn van instincten net als de meeste dieren.

Mensen kunnen kiezen zich druk te maken over slecht weer, en zich daar heel ongelukkig onder voelen. Of ze kunnen hun schouders ophalen, er het beste van maken en er achter konen dat je ook bij slecht weer een prima dag kunt hebben.

Zo ook met existentiële eenzaamheid. Het is een gegeven dat hoort bij het mens zijn. Je kunt je er druk over maken, maar je zult merken dat je daardoor je focus op je eenzaamheid legt en het gevoel zo sterker maakt. Je kunt ook beseffen dat het je vrij maakt om elke dag je eigen keuzes te maken en zelfs als dan je keuze wordt beperkt door allerlei lichamelijke beperkingen kiezen om je mooie herinneringen op te roepen en te genieten van de ervaring van het ademhalen.

Alles staat of valt met de acceptatie van je zelf en je omstandigheden als goed genoeg. Natuurlijk kun je altijd hopen op beter, maar wil je gelukkig zijn, dan is het genoeg om te beseffen: Ik heb een dak boven mijn hoofd, een gevulde maag en er zitten geen wolven achter me aan om me op te eten. Ik ben dus veilig en mijn basisbehoeften zijn vervuld. Het is dus OK.

Tenslotte spreekt het boek nog over het verbindingshormoon oxytocine. Dat maak je aan als je geknuffeld wordt. De schrijfster roept iedereen op om maar veel te knuffelen. Maar ik wil nog toevoegen dat je ook oxytocine kunt aanmaken als je een huisdier, een knuffeldier of jezelf knuffelt.

Je hebt het in je eigen hand.

Denk je dat het niet lukt? Dan kan hypnose je helpen.



De spiegel is je beste vriend
Blog 2202-02-07

In het Nederlands woordenboek staat bij Eenzaamheid: De situatie dat je alleen bent of je zo voelt.


Alleen zijn is nooit een probleem en alleen voelen is alleen een probleem als je het niet wilt. 

Mensen voelen zich vaak alleen als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn met hun problemen. Zelfs als je genoeg mensen om je heen hebt kan het zo zijn dat je ervaart dat je niemand hebt die begrijpt wat er in jou om gaat. En dat voelt alleen. 


Filosofisch gezien is iedereen alleen. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Existentiële eenzaamheid wordt dat genoemd. Je kunt de wereld alleen bekijken vanuit je eigen ogen. En zelfs dan is dat wat jij ziet niet hetzelfde als dat wat een ander ziet. We leggen allemaal een filter aan met onze ervaringen. Heb je goede ervaringen met honden, dan zie je een vriendelijk beest. Heb je hele slechte ervaringen met honden, dan is elke hond die je ziet misschien een eng monster. 

Sommige mensen hebben ervaringen, waarin ze meemaken dat er niemand voor ze is. Vader of moeder hadden misschien geen tijd, of waren bezig met eigen problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je bij alle mensen gaat denken, die hebben toch geen tijd of interesse voor mij. Het jammere is dat dit vaak niet eens bewust is. Maar je reageert onbewust met die gedachte, of dat gevoel op andere mensen. Voor de één is dat geen probleem. Die vindt een manier om daarmee om te gaan, gaat gewoon een eigen koers varen, en merkt dan vanzelf dat er toch wel mensen zijn die mee willen varen. Voor de ander is dat wel een probleem, die wordt teruggetrokken en voorzichtig, of nog erger teleurgesteld in anderen of zichzelf.

Je ervaringen, en hoe jij op die ervaringen reageert, maken of je het alleen zijn met je eigen gedachten als probleem ervaart of niet.


Gelukkig kun je elke dag nieuwe ervaringen maken. 

Zo ook de ervaring van een goed gesprek.


Het is grappig dat het voor je brein niet uitmaakt tegen wie je praat. Tegen een spiegel, tegen een knuffel of tegen een mens. Het praten zelf werkt op dezelfde manier. Daarom kan het ook enorm opluchten om tegen die spiegel of die knuffel te praten. Het voordeel is dat die geen reactie van onbegrip kunnen geven.


Wil je een goede ervaring? Spreek jezelf toe in de spiegel. Vertel wat je dwars zit, zonder jezelf af te keuren. Spreek jezelf moed in. Zeg tegen jezelf dat je het aan kunt. Zie een mooie toekomst voor je, hoe het zal zijn als je je helemaal goed voelt. En zeg tegen jezelf dat je daar naartoe gaat.


En je kunt nog wat doen voor jezelf. Sla je armen stevig om jezelf heen. Laat je lichaam die omarming voelen. Ook hier maakt het voor je brein niet uit wie de omarming doet. Jij voelt het op je lichaam dus jij produceert de bijbehorende goed voel hormonen. (endorfinen). 


En zo maak je de spiegel je beste vriend.


Vind de kracht in jezelf. 

Hulp nodig? Ik ben beschikbaar. Bel 06 2232 4182 of vul het contactformulier in.

    


Vind je dat je stilstaat in het leven? Ga dan links of rechts af. Blog 2021-03-18

Het meeste plezier heeft iemand van de dingen die hij of zij doet als iemand zijn of haar passie volgt. Maar hoe vind je je passie. Hoe weet je wat je echt leuk vindt.
Probeer eens te denken aan een moment dat je nog jong was en heel veel plezier ergens in had. Bedenk welke dingen je daar deed. Welke vaardigheden had je daar. En hoe vond je dat. Bedenk nu welke dingen zou je kunnen doen met deze vaardigheden. Je ging bijvoorbeeld hutten bouwen en was heel goed in dingen maken.
Zeg dan tegen jezelf steeds dezelfde zin en maak deze zin steeds op een andere manier af.
Bijvoorbeeld als ik nu dingen zou willen maken dan zou ik...
Kijk naar welke dingen je opschrijft of zegt. Zijn het wel positieve dingen? Zo niet, maak ze dan positief. Bijvoorbeeld: “Als ik nu iets zou willen maken zou ik niet weten wat.”, verander je in: “…zou ik kunnen bedenken wat.” Herhaal dit iedere keer met andere variaties. Net zo vaak tot jij op ideeën komt.
En probeer het ook met andere dingen die je leuk vond om te doen andere vaardigheden die je in het verleden hebt geleerd en erg leuk vond.
Kom je op de uitspraak daar zou ik geen tijd voor hebben, of daar zou ik geen energie voor hebben. Bedenk dan dat je energie krijgt van dingen doen die je leuk vindt. Als je meer energie krijgt doe je de dingen sneller en houdt je waarschijnlijk tijd over.
Dus, doe dat kleine stapje naar links of naar rechts. Verander iets in je leven, vind je passie, en ga daar wat mee doen. Verbeter je leven.
Als je wilt kan ik je helpen met je proces. Neem dan contact met me op via het contactformulier.



Het tuintje van Hunter

Stel, een fijn gevoel is als een prachtige bloem, en een rot gevoel is als onkruid.
Kweek jij dan bloemen of onkruid?
Graag vertel ik je over het tuintje van Hunter.
Iedereen wordt geboren met een leeg tuintje, waar van alles in kan groeien.
Als je net geboren bent, zitten er alleen wat zaadjes in de grond, gezaaid door je genetische aanleg. Of deze zaadjes opkomen, ligt er aan hoe je je leven lijdt. Er is kans dat er bloemen opkomen van mooie talenten of vervelend onkruid van een fysieke beperking of een aanleg voor ziekte. Maar dat hoeft niet. Als je nooit een potlood aanraakt kan een talent om te tekenen niet tot bloei komen. Als je nooit vervuilde lucht inademt krijgt een aanleg voor longkanker geen kans om je tuintje te overwoekeren.
Tussen 0 en 7 jaar krijgt een kind allerlei ervaringen te verwerken. Het is dan nog niet in staat daar een label aan vast te plakken, maar het voelt wel of iets fijn voelt of niet. Als papa en mama lieve dingen zeggen voelt dat fijn. Het zijn zaadjes in je tuintje waar mooie bloemen uit groeien. Maar als ze je laten schrikken, omdat je misschien bijna hete thee over je heen trekt, dan voelt dat niet fijn. Dat wordt een zaadje voor onkruid. En zo volgen meer zaadjes. “Wat kan je al goed lopen” is een bloemzaadje, “schiet nou eens op”, “niet zo druk zijn jij” zijn zaadjes voor onkruid.
En dan tussen 7 en 12 jaar worden de juffen en de meesters belangrijk en de kinderen op school. Een sticker van de juf levert een bloemetje. Die rode strepen door je werk wordt onkruid. Mee mogen spelen een bloemetje. Niet naar het verjaardagsfeestje mogen een zaadje voor onkruid.
Dan komt de puberteit. Je leeftijdsgenoten zijn belangrijk en al die interactie leidt tot sterke positieve of negatieve gevoelens, bloemzaad of onkruidzaad.
Nu begin je ook de effecten te merken. Heb je veel fijne herinneringen, dan zie je als je daar aan denkt een tuin vol mooie bloemen. Maar heb je veel negatieve ervaring dan is je tuin een wildernis van onkruid.
En als je pech hebt, dan kan zelfs een enkele erg nare ervaring je hele tuin overwoekeren.
Gelukkig zijn er allerlei methoden om je tuin te snoeien. Je kunt een assertiviteitstraining krijgen, zelfhulpboeken lezen, of psychologische hulp inroepen. Je knipt op die manier het onkruid weg en krijgt weer zicht op je mooie bloemen en het leven is weer leuker.
Maar het vervelende van onkruid is dat het steeds maar terug groeit en voor je het weet val je telkens in dezelfde valkuilen en herbeleef je nare ervaringen iedere keer weer.
Met regressiehypnose kun je terug naar het allereerste moment dat dat onkruidzaadje geplant is. Je herbeleeft die gebeurtenis, maar nu ben je in staat om daar op een volwassen manier op te reageren. En dan ziet het er opeens anders uit. Je ziet dat zo’n gebeurtenis is veroorzaakt door iemand anders, die ook maar last heeft van het onkruid in het eigen tuintje. En je ziet de dingen in een ander perspectief.
Precies dat zorgt ervoor dat je verandert. Niet de gebeurtenis is veranderd, maar hoe jij over die gebeurtenis denkt. En vooral wat je erbij voelt is veranderd. En dat maakt jou een nieuw mens, met een bloeiend tuintje waar dat rotte onkruid helemaal uit verdwenen is.
Deze techniek zorgt ervoor dat iedereen die er voor open staat in enkele sessies zijn probleem kwijt kan zijn.
En dat precies is de kracht van hypnose.
En die meneer Hunter? Dat was de hypnotherapeut die deze mooie vergelijking heeft bedacht.
Dus voor het betere bloemen kweken vraag je hulp bij KrinaKracht.


Leef het leven dat je wilt    Blog 2021-02-26

Als je je verschrikkelijk alleen en ongelukkig voelt, dan is het misschien tijd dat je stopt met je je daar zorgen over maken, en dat je er wat aan gaat doen. Ga naar buiten en kijk rond naar een één van die andere 7 miljard mensen die op de aardbol rondlopen en die zich hetzelfde voelen als jij. Er zijn zoveel mensen die zeggen dat ze mensen willen ontmoeten, maar die nooit naar buiten gaan om met iemand praten. Dat werkt niet. Pak het anders aan. Plan wat je wilt dst gebeurt en plan hoe je dat gaat bereiken. Daar moet je praktisch over nadenken. Als je geen contact maakt met een heleboel mensen dan is het heel erg moeilijk op die ene speciale persoon tegen te komen. Wat je nodig hebt, is gewoon 1000 mensen ontmoeten. Op straat, in de supermarkt, in de bibliotheek, op de markt enz. enz. Je hoeft niet eens te selecteren. Je moet gewoon beginnen. Je gaat gewoon naar iemand toe, glimlacht en zegt wat. Echt willekeurig wat. Bij sommige mensen gaat het om twee, drie woorden, sommigen praten terug, en je hebt een gesprek. Misschien 30 seconden praten, maar met anderen raak je dan misschien wel een uur in gesprek, of 2 uur. Je zou zelfs iemand tegen kunnen komen waar je je hele leven mee wil praten. Als je niet genoeg mensen ontmoet heb je geen enkele kans om die ene speciale persoon te ontmoeten en als je niet gelooft dat het mogelijk is dan ga je het misschien niet eens proberen. Dus ....Geloof er in.
Als je iemand ziet die je leuk vindt, glimlach daar dan naar.
Stel jezelf van tevoren voor dat je op mensen gaat afstappen. En stel je voor hoe het is als je je daar helemaal op je gemak bij voelt. Vol zelfvertrouwen. En maak er maar een beeld van voor jezelf, dat je jezelf ziet terwijl jij gezellig met iemand dat je je ziet hoe je met iemand in een leuk gesprek bent en dat je je daar helemaal prettig bij voelt. Speel dat filmpje maar af voor. Steeds opnieuw. En stap zelf in dat beeld en zie hoe het is en voel hoe het voelt, dat je dat doet en je daar prettig bij voelt. Als je het dan echt gaat doen voelt het vertrouwd.
Stel jezelf twee verschillende scenario's voor. In de eerste wijst de persoon die jij aanspreekt je af. Stel je voor hoe hè vol zelfvertrouwen wegloopt met een glimlach op je gezicht terwijl je denkt. "Jammer voor jou." En je voelt je fijn dat je geen tijd verspilt hebt aan die persoon. En stel je dan voor dat je om je heen kijkt maar een andere leuke persoon.
In het tweede scenario stel je je voor dat iemand wel leuk reageert, en dat ze gewoon gezellig met je gaan praten en je maakt daar een leuk beeld van. Hoe je naar elkaar glimlacht, en samen gezellig zit te lachen en het gewoon leuk hebt.
Focus erop om mensen zich prettig te laten voelen om je heen. Het is niet belangrijk om te proberen te zorgen dat ze je aardig vinden. Als ze zich gewoon alleen maar prettig voelen bij jou dan is dat genoeg. Want hoe prettiger zij zich voelen, wanneer zij tijd met jou doorbrengen, hoe meer tijd zij ook met je willen doorbrengen.
Ontmoet gewoon zoveel mogelijk mensen. Dat is hoe het werkt.
Bron: Get the live jou want, Richard Bandler (Één van de bedenkers van NLP), 2008
Probeer de online koffieochtend, of vraag persoonlijke hulp.

De dramadriehoek van Karpman
Blog 2021-02-16

Arie tegen Sanne: Je hebt me weer niet gebeld dat je later thuis zou komen. Dat doe je altijd, volgens mij doe je het expres. Sanne: Sorry hoor, ik weet dat ik het iedere keer verkeerd doe. Het spijt me.
Sanne tegen Hettie: Ik heb het natuurlijk weer verkeerd gedaan, hij vindt het nooit goed wat ik doe. Hettie: Ik heb er al met je man over gesproken, dat hij dat niet moet doen.

In drie van de vijf intermenselijke contacten speelt een dramadriehoek een rol. In zo’n driehoek houden agressor, helper en slachtoffer elkaar in een ijzeren greep. Elke negatieve uiting van de één, roept vrijwel automatisch een andere ook weer negatieve reactie op.
Al iemand zichzelf in één van de hoeken van de dramadriehoek plaatst kan dit nooit leiden nooit tot communicatie met een positief resultaat.
Volwassen gelijkwaardig gedrag komt niet voor bij de deelnemers. Niemand neemt verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag, Ieder wijst op de ander, en ieder gaat over andermans grenzen heen. De agressor en de helper voelen zich meerderwaardig, en het slachtoffer voelt zich minderwaardig. En soms wisselen ze van rol, maar ook dat geeft hetzelfde resultaat.
Niemand voelt zich gehoord, iedereen voelt zich te kort gedaan, en niet in zijn waarde gelaten.
Intermenselijk contact leidt alleen tot positieve resultaten als deelnemers zich volwassen en gelijkwaardig ten opzichte van elkaar gedragen, en de verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag nemen.
A kan best zeggen dat hij het naar vindt, maar mag geen aannames doen over de bedoelingen van de ander. Zonder de beschuldiging, kan S op het gevoelde reageren, zonder zich te hoeven verschuilen in de slachtofferrol.
S mag best vertellen wat ze meemaakt, maar mag zichzelf niet kleiner maken, en de schuld niet bij A leggen, dat hij het nooit goed vind. S moet de verantwoordelijkheid voor haar gedrag nemen.
H mag best zeggen dat hij/zij meeleeft, maar mag zich niet inmengen zonder uitdrukkelijke toestemming van S. Daarmee heeft H de verantwoordelijkheid van S overgenomen, en de slachtofferhouding versterkt.

Hoe kom je eruit? Door zelf naar je eigen gedrag te kijken. En de verantwoordelijkheid voor je eigen tekortkomingen te nemen, en deze te veranderen. Dan hoef je zelf niet in dit dramadriehoek gedrag te stappen. Merk je dat iemand het gedrag van een van de hoeken van de dramadriehoek laat zien. Ga daar dan niet in mee. Maar gebruik zelf alleen constructieve verantwoordelijke zinnen:

Als agressor moet je niet de ander de schuld geven of veroordelen. Maar moet je meer respect voor de grenzen van de ander hebben. Een constructieve vraag kan zijn: Ik zit met dit probleem, dat vind ik vervelend, kunnen wij samen een oplossing vinden om dit te veranderen.
Als helper moet je alleen helpen als de ander er om vraagt. Een constructieve reactie kan zijn: Wat vervelend moet dat voor je zijn. Heb je al bedacht wat je daar aan kan doen?
Als slachtoffer moet je niet op de grond gaan liggen om over je heen te laten lopen. Maar wel je fouten erkennen. Een constructieve reactie kan zijn: Ik weet dat je het vervelend vind, maar ik heb belangrijke redenen waarom ik dat zo doe. Is er iets te bedenken, waardoor je er minder last van hebt?
Bij zo’n communicatie kan een oplossing gezocht worden en voelt iedereen zich gehoord en serieus genomen.
Emotionele eenzaamheid kan veroorzaakt zijn door het vastraken in dit complexe dramadriehoek gedrag. Kijk maar eens welke rollen jij in jezelf terugziet, en besef dat je ook wisselend elke rol na elkaar kunt spelen. En neem nu dat kleine stapje, om je gedrag binnen jezelf te beginnen te veranderen. Zodra jij jouw gedrag aanpast, zul je merken dat anderen ook anders op jou zullen reageren.
Ik wens je heel veel succes, en je weet, als je wilt ben ik beschikbaar om je hierbij te helpen. Contact.


Winterwandeling             

Blog 2021-02-12

Tijdens mijn winterwandeling zag ik stalagmieten en stalactieten in de vangrail. En al die bevroren bloei. Wat een prachtige plaatjes. Wat is wandelen toch heerlijk.

En dat is niet vreemd, want door dat wandelen vermindert het cortisolniveau (een stress hormoon), en verhoogt het endorfineniveau ( ook wel het gelukshormoon genoemd), en het serotonineniveau (een belangrijke stemming beïnvloedende neurotransmitter)

Volgens Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie, moet je een half uur, of liever 45 minuten stevig wandelen om dit effect tot stand te brengen. Maar dan heb je ook wat. Volgens diverse onderzoeken, vermindert je ongerustheid, angst, stress en depressie, en vermeerdert je psychologisch welzijn. Daarnaast maakt het je productiever en creatiever. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan, maar het zijn toch voldoende aanwijzingen om hier zo snel mogelijk een regelmatige activiteit van te maken. En iedereen kan het leren. Zelf kon ik, na het breken van een enkel, langdurig geen stap meer verzetten. Maar nu loop ik, een jaar later, zo weer 12 kilometer weg.

Je kan wandelen in de natuur, want kijken naar de natuur is goed voor je. De patronen van de natuur stimuleren onze hersenen meer dan patronen uit door mensen gebouwde omgevingen. De natuur toont zoveel verschillende vormen, kleurnuances, geuren en bewegingen. En deze vormen voor je hersenen prettige puzzels, die je gerichte aandacht activeren en fascinatie opwekken. Kijken naar de natuur kietelt je hersenen. Het zorgt dat je gedachten rustiger worden en dat brengt je helemaal tot rust.

Je kan ook wandelen in de stad of het dorp. Het voordeel daarvan is dat je meer mensen ziet en misschien groet en ontmoet. De aanwezigheid van mensen heeft een geruststellend effect. En ook dat heeft een positief op je psychologisch welzijn. Vaker dit soort artikelen zien? Schrijf je in voor de emaillijst.


Een aanval wegwerken
Blog 2021-02-08

Ik heb het al eens meer gezegd, ik ben ervaringsdeskundige. Zelfs nu nog, na al die dingen die ik in de afgelopen jaren geleerd heb, kan het me een heel enkele keer toch nog bekruipen. Dat nare gevoel dat je afgesneden bent. Iedereen wel, maar jij niet. Gelukkig heb ik nu manieren geleerd om daarmee om te gaan.
Als je het gevoel ervaart, kun je twee dingen doen. Jezelf terugtrekken of het aanpakken.
De laatste keer dat het me overkwam maakte ik de fout om in bed te gaan liggen om mezelf te troosten. Dat werkt dus niet. Wist ik al, maar er zijn altijd van die redenen om toch te doen waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Gevolg is dat het gevoel juist veel sterker wordt. Je gaat je nog meer slachtoffer voelen. Nog meer depressieve gedachten draaien door je hoofd. Conclusie, ook als je je terugtrekt, zal je het toch nog een keer aan moeten pakken.
Mijn oplossing. Uit je bed. Iets doen wat je niet verschrikkelijk vindt. Ik ging bijvoorbeeld op mijn laptop naar een youtube filmpje kijken waarop je een aquarium kunt zien. Voor mij heel rustgevend. En dan het belangrijkste: Strafregels schrijven. (Mindfullness regels.)
Ik moet mezelf niet zo laten gaan. 10x
Ik wil mezelf niet zo laten gaan. 10x
Ik wil mezelf in controle houden. 10x
Ik kan rustig blijven en ontspannen. 10x
Ik ben ontspannen. Zoveel keer als nodig is

Na deze behandeling kon ik weer gewoon functioneren.
Na zo’n gebeurtenis is het belangrijk om de trigger te identificeren, de oorzaak waardoor je weer dat eenzaamheidsgevoel ging ervaren. Doe je dat niet, dan loop je de volgende keer weer in dezelfde val.
Is het iets dat te maken heeft met mensen, probeer dan jezelf in gedachten in die mensen te verplaatsen en je af te vragen waarom die mensen zo deden. Mensen doen namelijk meestal alles met een goede bedoeling. Misschien kun je dat herkennen, waarom ze zo deden. En wat belangrijker is. Je moet ze vergeven dat ze zo deden. In dat vergeven zit voor jou de helende kracht. De volgende keer raak je dan misschien niet meer overstuur.
Tenslotte moet je je realiseren dat alleen jouw reactie op een gebeurtenis ervoor zorgt dat je de emoties ervaart die je ervaart. Dezelfde gebeurtenis kan totaal verschillende emoties oproepen. Afhankelijk hoe jij er naar kijkt.
Ikzelf heb me voor de zekerheid nog een keer laten behandelen door een collega hypnotherapeut. Zij heeft bij mij een zogenaamd anker geplaatst. Dat deed ze door me in hypnose terug te laten denken aan een moment dat ik me helemaal geweldig voelde, dat ik moest schaterlachen. Dat gevoel liet ze heel groot worden, en ze liet me mijn oorlelletje vastpakken, terwijl ze dat deed.
Als ik nu mijn oorlelletje weer vastpak kan ik niet anders dan denken aan dat moment en dan voel ik grote vrolijkheid. Een krachtig medicijn tegen welk naar gevoel ook.
Wil je ook sterker in je schoenen staan met zo’n anker? Maak dan een afspraak.


De wetenschap achter hypnose.  
Blog 2020-12-03

Hier heb ik wat gekopieerd uit een artikel uit EOS wetenschap.
De wetenschap achter hypnose.
Het artikel is te vinden op: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/de-wetenschap-achter-hypnose
Lees mee:
Onderzoek toont aan dat hypnose geen slimme truc of iets paranormaals is. Het is misschien zelfs een aspect van normaal menselijk gedrag.
Bij hypnose zijn de inducties eigenlijk niet zo belangrijk. Verrassend genoeg hangt het succes van hypnose ook niet af van de speciale vaardigheid van een hypnotiseur. Het belangrijkste element voor een succesvolle hypnose is iemands hypnotische beïnvloedbaarheid, een term die beschrijft hoe ontvankelijk we zijn voor suggesties. We weten dat iemands hypnotische beïnvloedbaarheid niet verandert doorheen de tijd en erfelijk is. Wetenschappers stelden zelfs vast dat mensen met een bepaalde genvariant meer beïnvloedbaar zijn.
De meeste mensen zijn gematigd ontvankelijk voor hypnose. Dat betekent dat hun gedrag en ervaring kunnen veranderen door hypnotische suggesties. Op een klein percentage van de mensen op de wereld (zo’n 10-15%) heeft hypnose meestal geen effect
Het artikel beschrijft vervolgens onderzoek dat voornamelijk wordt gedaan op mensen ( ook 10-15%) die juist heel gevoelig voor hypnose zijn.
Enkele conclusies:
Ook al lijken de effecten van hypnose ongeloofwaardig, in de wetenschap wordt aanvaard dat overtuigingen en verwachtingen de menselijke waarneming sterk kunnen beïnvloeden. Het is sterk te vergelijken met het placebo-effect: een niet-werkend medicijn of therapeutische behandeling kan helpen, enkel en alleen omdat we geloven dat het zal werken. Zintuiglijke reacties op hypnose kunnen opmerkelijke voorbeelden zijn van de macht van suggesties en opvattingen die onze waarneming en ons gedrag kunnen vormgeven. Wat we denken dat er zal gebeuren versmelt met wat we uiteindelijk ervaren.,
Een deelnemer of patiënt moet toestemming geven om gehypnotiseerd te worden. Je kan niet gehypnotiseerd worden als je dat niet wil. En ondanks populaire misvattingen is er geen bewijs dat hypnose gebruikt kan worden om je tegen je wil immoreel te laten handelen.
Onderzoekers komen alsmaar meer te weten over hypnose en het boeiende fenomeen biedt de mogelijkheid om unieke inzichten bloot te leggen in de werking van de menselijke geest.

Doe er je voordeel mee.

Vaker dit soort artikelen zien? Schrijf je in voor de emaillijst.


Over KrinaKracht         

Blog 2020-11-30

KrinaKracht richt zich op praktische mensen, die verbeteringen aan willen brengen in hun leven en niet geconfronteerd willen worden met zweverigheid. 80% van de hypnotherapeuten is een opleiding begonnen als gevolg van hun interesse in zogenaamde nieuwe tijd fenomenen zoals Healing, Reiki, licht mensen en Sirius aanhangers. Ik ben agnost wat wil zeggen. Ik weet het niet. Het kan zijn dat ze allemaal gelijk hebben, maar ik geloof niet meer is Sinterklaas en daar heb ik van geleerd. Door mijn academische opleiding als Doctorandes in de scheikunde en Master of Science in de biochemie, werd ik geschoold in de wetenschappelijke benadering. Ik hoor daarom bij de 20% niet zweverige hypnotherapeuten in opleiding. Ik heb respect voor elk geloof en elke levenshouding en ben ook geïnteresseerd in wat mensen geloven. Mijn vader zei altijd onderzoek alles en behoud het goede een tekst uit de Bijbel en dat is mijn levenshouding geworden. Ik ben de hypnotherapie opleiding begonnen, omdat ik een leuke act zocht voor ons buurtfeest. Ik zocht een cartoonist of een hypnoseshow, en op deze manier kwam ik terecht in de marketing trechter van Edwin Selij. De eigenaar van op dit moment de grootste hypnose opleiding van Europa. Ik heb daarvan geen moment spijt gehad. In mijn hoofd klikten allerlei radertjes op zijn plaats. Een mooie reductionistische vergelijking. Het is precies wat bij mij past. Ooit in mijn jeugd deed ik een beroepentest. Een zelfstandig beroep in de gezondheidszorg was het advies. Tijdens mijn hele leven heb ik me altijd het fijnste voelt als ik anderen kon helpen, of mensen iets kon leren. Van het moment af dat ik met de opleiding begonnen ben is mijn leven sterk verbeterd. Door al die oefeningen die we met elkaar deden om het vak te leren. Ik leerde van de koektrommel af te blijven en minder aandacht aan mijn jeuk te besteden, waardoor ik daar minder last van krijg. Ik leerde een betere start van de dag met yoga, meditatie, lees en schrijftijd, waardoor ik me de hele dag prettig voel. Voor de positieve effecten van yoga en meditatie is overigens uitstekend wetenschappelijk bewijs gevonden. Ik kreeg een geweldig gevoel van zelfvertrouwen en energie om dingen aan te pakken, waardoor ik dit bedrijf en deze website kon starten. En ik leerde mijn paniek en depressie onder controle te houden. Allemaal dingen die ik graag ook aan anderen mee geef. Ik hoop in de toekomst nog veel meer te leren en mijzelf en anderen te helpen. Met dit alles heb ik mijn kracht gevonden, mijn KrinaKracht. Dat waar ik blij van word waar ik goed in blijk te zijn. Graag leer ik jou ook je kracht te vinden, waar ik dan weer gelukkig van word. Contact.


Boomspiegels in Boerenburg
Blog 2020-11-03

Bij ons in Boerenburg-Noordwijk wordt voortvarend onkruid geschoffeld door mensen met wat je noemt "afstand tot de arbeidsmarkt". Het schoffelen wordt gedaan volgens het principe alles eruit, behalve het standaard struikje wat daar is gepland. Bomen laten ze gelukkig meestal staan. Dit nuttige werk wordt zeer gewaardeerd. Zeker door mensen met een "van de oude stempel" idee over tuinieren. Onkruid hoort niet. Maar inmiddels horen we de alarmerende berichten over de bijen- en insectenstand. Mooie vlinders zie je bijna niet meer. Als dat zo doorgaat zijn er niet genoeg bijen om onze voedselgewassen te bestuiven. Gelukkig grijpt de mens snel in als de noodzaak, maar echt duidelijk is. Steeds meer mensen tuinieren volgens de nieuwe ideeën: onkruid mag, als het maar bloeit. Langs weideranden, cultuurvelden en wegen wordt van alles ingezaaid. De achteruitgang van de insectenstand lijkt inmiddels gestopt. Wat een opluchting. Nu moeten we het zo houden en verbeteren. Dus elk geschikt stukje zou moeten bloeien. In vrijwel elke straat vind je wel zulke stukjes. In Boerenburg zocht Ik het in boomspiegels. Met gratis zaad probeer iedereen mee te laten doen. Hopelijk lokken we zo de mooie vlinders weer onze straten in. Nu moet ik nog wel zorgen dat onze net geplante zonnebloemen en goudsbloemen niet net zo hard weer weg geschoffeld worden. Ik overlegde met de gemeente en vond de oplossing. Bij elke boomspiegel waar we insecten welkom heten komt een label op de grond. Geschilderd in acryl wit blijft het 't langst zichtbaar. Wil niemand meer voor de plantjes zorgen, dan wordt de tegel gewoon omgedraaid. Zo'n label kun je voor ongeveer €30,- laten maken of zelf knippen uit geplastificeerd papier. Doe ook mee en bestel gratis zaadjes tegen verpakkings- en verzendkosten bij KrinaKracht. Wil je van je "van de oude stempel" ideeën af, of van andere irritaties? Probeer eens hypnose. Contact.


Hoe wordt je expert     
Blog 2020-11-01     

Een expert is iemand die meer weet over een bepaald onderwerp dan de gemiddelde mens. In het land der blinden is éénoog koning. Dat betekent, als niemand weet hoe het moet is degene die wel weet wat te doen de expert. Door heel Nederland heeft eenzaamheid aandacht. Gemeenten, Landelijke Overheid, en allerlei instellingen proberen de eenzame mens te bereiken en hier iets aan te doen. 40 Procent van de mensen in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Dat is dus heel veel. Maar waarom lukt het dan niet om daar wat aan te doen? Als zoveel mensen er allerlei dingen voor inrichten. Het antwoord is simpel. Eenzaamheid is een gevoel. Een mens doet dat eenzaamheidsgevoel. Die mens is ook de enige die dat gevoel kan stoppen. Buren aanzetten aan te bellen, het gesprek aan te gaan en te helpen, lijkt een goede oplossing. Maar de eenzame mens wil mensen om zich heen waar hij zich prettig bij voelt. En de emotioneel eenzame mens heeft behoefte aan waardevol contact.  Dat los je niet op met een boodschapje doen voor je buurvrouw. Niets dan goeds daarvan hoor. Alle beetjes helpen. Maar echt van je eenzaamheidsgevoel afkomen moet je zelf doen. En toevallig heb jij een remming om dat te doen. Een drempel. Ontstaan ergens in je leven, misschien zonder dat je het gemerkt hebt is daar opeens iets ontstaan waardoor je moeilijker contact kon maken. Waardoor jij je buitengesloten voelde. Jij die ander was die er niet bij hoorde. Doordat jij dit voelde reageerde je misschien niet helemaal goed op andere mensen. En daardoor zijn andere mensen ook anders op jou gaan reageren. En als het je gelukt is om toch een vriendenkring te blijven houden of zelfs een partner te vinden misschien, blijf je toch elke keer dat gevoel houden. Ik ben anders, ik hoor er niet bij. En de gesprekken verlopen niet goed. Je voelt je onbegrepen.  En als je dat lang genoeg doet ga je misschien de schuld bij de anderen leggen. Die anderen sluiten mij buiten. Die anderen zijn onaardige, gemene of rare mensen. Daar wil je niks mee te maken hebben. En langzaam verzuur je in je eentje, of naast je partner, want echt waardevol contact ontbreekt.  En als dan die buurvrouw met de beste bedoelingen bij je aanbelt om haar hulp of gezelschap aan te bieden, schiet je in je gebruikelijke afwerende gedrag. Ze zal ook wel zo'n mens zijn, waar ik toch niks aan heb. En de eenzaamheid blijft.
Niets hiervan is mij vreemd. Ondanks een grote familie, lieve vrienden en meerdere liefdevolle partners, ben ik steeds periodiek dat gevoel blijven houden dat je anders bent, niet goed genoeg, of juist te goed. Een leven lang periodieke depressies en een enorme burnout. Dat komt niet van niks. Maar gelukkig kan een mens een leven lang leren. Eerst de Politieacademie afgerond, vervolgens een mastertitel gehaald in de Biochemie, aan de Universiteit. Kwaliteitszorgspecialist geworden in de Informatie Technologie en tussendoor periodiek de nodige psychiatrische behandelingen. Altijd een bijzonder grote leesbehoefte gehad, en een interesse in filosofie en levenskunst. Een Blauwe Maandag als docent stage gelopen, en nog zo wat dingen tussendoor. 
Uiteindelijk ging ik me goed voelen. Een aantal dingen hebben mij geholpen. Een Hypnotisch behandeltraject, Mindfulness training, Groepstherapie. En mijn eigen oefeningen. Dat was toen ik na mijn burnout als postbode ging oefenen in het mensen aanspreken. In de rol van postbode durfde ik "brutaal" te zijn, en ging ik steeds meer mensen aanspreken, om een praatje mee te maken. Natuurlijk heb ik eerder voor groepen gestaan en mensen toegesproken, maar dat bedriegerssyndroom  (De angst dat je door de mand valt en dat straks iedereen erachter komt dat je helemaal niks kan.) was bij mij altijd aanwezig. Maar als postbezorger leerde ik mezelf zogenaamd "schijt" aan de wereld te hebben. Ik merk dat mensen zich prettiger voelen als ze elkaar gedag zeggen en een praatje maken. Ik ben niet gek of anders, maar gewoon een uniek mens, met waardevolle kwaliteiten, en het maakt mij niks meer uit hoe andere mensen daarop reageren. Zolang ik niemand ernstig tot last ben, mag ik doen wat ik wil.
Toen de gelegenheid kwam om mee te doen om een wijkvereniging op te richten durfde ik dat eigenlijk niet aan. Maar door er een tijdelijk karakter aan te geven durfde ik toch te beginnen. En daar groeide ik ook weer van. En toen merkte ik dat ik buitengewoon goed bleek te zijn in het dingen voor elkaar krijgen en mensen bij elkaar brengen en blij maken. In de reviews staat een vermelding van één van de leden van de Wijkvereniging, waaruit dat wel blijkt. En toen kwam Corona, en werden vrijwel alle activiteiten van de Wijkvereniging stilgelegd. Wat doet een leergierig mens dan? Wat nieuws beginnen. Ik zocht naar een leuke act voor een wijkfeest, voor als het weer zou kunnen. Zo kwam ik op een hypnose act, dat leek me leuk. Maar het bleek, dat je dat ook zelf kunt leren. Daar begon ik dus aan. En toen bleek het een geweldige opleiding te zijn. Al mijn beperkingen en drempels werden bij het op elkaar oefenen aangepakt, en ik vond mijn kracht. Mijn KrinaKracht. Ik heb altijd mensen willen helpen. Ze kwamen in mijn jeugd zelfs bij mij te rade, omdat ik zoveel wist en het zo goed uit kon leggen. Nu volg ik een opleiding waardoor ik dit professioneel kan gaan doen.  Hypnose geeft de kans om binnen je zelf je drempels en beperkingen te vinden en op te ruimen. Waardoor je enorm veel zelfvertrouwen krijgt en je gewoon gelukkiger gaat voelen, en allerlei dingen durft. Voor mij gaf het de mogelijkheid dit bedrijf te starten. Wat gaat het voor jou opleveren? Mijn advies als expert, maak een klein stapje. Iets simpels zoals mensen gedag gaan zeggen, en als dat lukt doe je het volgende en zo kun je opklimmen tot je je goed voelt, tevreden met je bestaan, en misschien zelfs gelukkig. Wil je sneller? Laat je dan helpen om je drempels en beperkingen te vinden, zodat jij ook je kracht kunt vinden. Jouw Kracht. Maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek, of meld je aan voor de emaillijst, om meer over dit onderwerp te horen.

Naar overzicht blogartikelen

De spiegel is je beste vriend
Blog 2202-02-07

 

In het Nederlands woordenboek staat bij Eenzaamheid: De situatie dat je alleen bent of je zo voelt.


Alleen zijn is nooit een probleem en alleen voelen is alleen een probleem als je het niet wilt. 


Mensen voelen zich vaak alleen als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn met hun problemen. Zelfs als je genoeg mensen om je heen hebt kan het zo zijn dat je ervaart dat je niemand hebt die begrijpt wat er in jou om gaat. En dat voelt alleen. 


Filosofisch gezien is iedereen alleen. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Existentiële eenzaamheid wordt dat genoemd. Je kunt de wereld alleen bekijken vanuit je eigen ogen. En zelfs dan is dat wat jij ziet niet hetzelfde als dat wat een ander ziet. We leggen allemaal een filter aan met onze ervaringen. Heb je goede ervaringen met honden, dan zie je een vriendelijk beest. Heb je hele slechte ervaringen met honden, dan is elke hond die je ziet misschien een eng monster. 


Sommige mensen hebben ervaringen, waarin ze meemaken dat er niemand voor ze is. Vader of moeder hadden misschien geen tijd, of waren bezig met eigen problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je bij alle mensen gaat denken, die hebben toch geen tijd of interesse voor mij. Het jammere is dat dit vaak niet eens bewust is. Maar je reageert onbewust met die gedachte, of dat gevoel op andere mensen. Voor de één is dat geen probleem. Die vindt een manier om daarmee om te gaan, gaat gewoon een eigen koers varen, en merkt dan vanzelf dat er toch wel mensen zijn die mee willen varen. Voor de ander is dat wel een probleem, die wordt teruggetrokken en voorzichtig, of nog erger teleurgesteld in anderen of zichzelf.


Je ervaringen, en hoe jij op die ervaringen reageert, maken of je het alleen zijn met je eigen gedachten als probleem ervaart of niet.


Gelukkig kun je elke dag nieuwe ervaringen maken. 


Zo ook de ervaring van een goed gesprek.


Het is grappig dat het voor je brein niet uitmaakt tegen wie je praat. Tegen een spiegel, tegen een knuffel of tegen een mens. Het praten zelf werkt op dezelfde manier. Daarom kan het ook enorm opluchten om tegen die spiegel of die knuffel te praten. Het voordeel is dat die geen reactie van onbegrip kunnen geven.


Wil je een goede ervaring? Spreek jezelf toe in de spiegel. Vertel wat je dwars zit, zonder jezelf af te keuren. Spreek jezelf moed in. Zeg tegen jezelf dat je het aan kunt. Zie een mooie toekomst voor je, hoe het zal zijn als je je helemaal goed voelt. En zeg tegen jezelf dat je daar naartoe gaat.


En je kunt nog wat doen voor jezelf. Sla je armen stevig om jezelf heen. Laat je lichaam die omarming voelen. Ook hier maakt het voor je brein niet uit wie de omarming doet. Jij voelt het op je lichaam dus jij produceert de bijbehorende goed voel hormonen. (endorfinen). 


En zo maak je de spiegel je beste vriend.


Vind de kracht in jezelf. 

Hulp nodig? Ik ben beschikbaar. Bel 06 2232 4182 of vul het contactformulier in.


Naar overzicht blogartikelen

            


drs. Krina van der Meulen
master 3.0 hypnotherapeut