Advies tegen eenzaamheid werkt niet. Wat werkt wel?
Kinderen die overcontrole van de emoties hebben zijn meer naar binnen gericht en ervaren innerlijke onrust. (1) Als ze dan ook nog een laag zelfvertrouwen hebben is er een grote kans dat zij langzamerhand eenzaamheidsgevoelens ontwikkelen. Dit is al op 5 jarige leeftijd voorspelbaar. (2)
Als je in je volwassen leeftijd eenzaamheidsgevoelens ervaart zou het dus zo kunnen zijn dat je een laag zelfvertrouwen hebt, en je emoties niet kunt of wilt uiten. Je ervaart mogelijk nog steeds die innerlijke onrust. Mogelijk een onveilig gevoel of jij het wel goed doet, of jij wel goed genoeg bent.
Het advies: ga maar wat leuks doen, zoek sociale contacten werkt dan niet echt.
Bij leuke dingen blijf je twijfelen of het wel goed is, of het wel mag. En als het leuk is ervaar je dat minder omdat je juist door het uiten van je emoties deze beter ervaart. Om iemand aan te spreken heb je zelfvertrouwen nodig, dus het leggen van contacten is extra moeilijk.
Wil je dus dat eenzaamheidsgevoel verminderen zul je eerst de onderliggende oorzaken aan moeten pakken. Dat zelfvertrouwen, en dat durven uiten van je emoties.
Meestal ervaren mensen een lichamelijke sensatie op het moment dat ze zich in situaties begeven waar dat zelfvertrouwen of dat durven uiten van je emoties vereist is. Vaak is dat niet echt een plezierig gevoel.
Problemen die we op latere leeftijd ervaren zijn in het algemeen ontstaan ergens tussen de 0 en 7 jaar. (3) Dit zeggen wij hypnotherapeuten vaak als we regressie therapie toepassen. In regressie gaan we dan terug naar dat eerste moment dat het gevoel waar we last van hebben is ontstaan. Daar lossen we het op. We veranderen de ervaring van de situatie. Na deze behandeling is er in het brein een nieuwe herinnering ontstaan naast de oude. Het brein kiest datgene, om mee te werken, wat het meest helpend is. Voortaan zal het gedrag dan op de nieuwe herinnering gebaseerd zijn.
Met deze therapie kan dus de in de jeugd ontstane neiging tot eenzaamheid aangepakt worden. Mensen zijn dan beter in staat om wat leuks te doen en sociale contacten te zoeken. Als logisch gevolg ervaren ze dan minder eenzaamheidsgevoelens.
1 htps://nl.wikipedia.org/wiki/Internaliserende_en_externaliserende_gedragsproblemen
2 Hutten, E., Jongen, E. M. M., Smeekens, S., Verboon, P., van den Berg, Y., L., P., & Cillissen, T. (2019). Loneliness, self-esteem, anxiety and depressive symptoms across adolescence. Abstract from 19th European Conference on Developmental Psychology, Athens, Greece.
3 Hypnose opleiding Hypnose Instituut Nederland
Wees lief voor jezelf, je hebt jezelf niet gemaakt.
Je hebt niet gekozen waar je bent geboren, welke ouders je kreeg, in welke omstandigheden je opgroeide, of wat je meemaakte. (Als je denkt dat het een zielskeuze was, ben je je in ieder geval niet bewust van zo’n keuze.)
Wat je bent geworden is allemaal oorzaak en gevolg, actie en reactie. Steeds reageerde je naar beste kunnen op wat er op je af kwam. Probeerde je er het beste van te maken. En als je het opgaf, of tegenwerkte kwam dat omdat je door de omstandigheden geen betere optie zag. Niemand vernietigt expres zijn eigen mogelijkheden. Iedereen doet wat voor hem of haar het beste is. Op basis van de kennis en de ervaring die iemand op dat moment heeft.
Dat betekent niet dat je niks aan jezelf kunt veranderen. Natuurlijk niet. Je verandert nu waarschijnlijk ook dingen.
Met het afkeuren van jezelf, zelfhaat, zet je een negatieve spiraal in, waardoor je slechter reageert, slechtere keuzes maakt en je situatie steeds slechter wordt.
Maar ben je lief voor jezelf, heb je empathie voor je gedrag, geduld met je zelf….. , dan zet je een opwaartse spiraal in en maak je je situatie beter.
Elk complimentje aan jezelf zorgt voor een stapje omhoog. Elke goede, positieve gedachte over jezelf brengt je verder omhoog. Dit zorgt dat je je beter voelt over jezelf, en daardoor reageer je weer positiever op je omstandigheden. Je wordt daardoor een prettiger mens en dan gaan andere mensen ook weer prettiger op jou reageren.
Je hebt meestal geen keuze over je omstandigheden, maar je hebt wel keuze over hoe jij overal op reageert. Herken dat het een reactie is, een gevolg van de omstandigheden en wees lief voor jezelf. Dan zul je merken dat je reacties milder worden, en gaat je leven de goede kant op.
Wees dus lief voor jezelf.
Ken je dat, 12 ambachten, 13 ongelukken. Dat is mijn verhaal. Ik vertel het je om te laten zien hoe je kunt transformeren. Jezelf opnieuw uitvinden. Met hypnose is het me gelukt om eindelijk te stoppen met die ongelukken.
Moet je voorstellen.
Ik groei op in een gezin waar meisjes niet zo belangrijk zijn. Ik mag niet studeren, dat is alleen voor de jongens. Meisjes moeten zich 110% inzetten voor hun echtgenoot.
Je begrijpt dat leidt tot heel veel conflicten met mijn ouders. Zo erg, dat ik bijna mezelf uit huis liet plaatsen om te kunnen studeren. “Ik zie nog mijn moeder voor me, hoe ze zegt, nou dan moet je dat maar doen.” Maar die stap is te groot. En ik leer om niet voor mezelf op te komen, en me aan te passen.
Daarna zoek ik telkens naar mogelijkheden om toch te kunnen leren, zoek ik steeds nieuwe baantjes en banen, waarin ik hoop op mijn plek te zijn.
Ik heb successen, ik haal zelfs mijn master Biochemie, maar telkens mislukt er iets.
Mijn collega’s vinden mij niet passen, mijn baas vindt mij te eigenwijs, ik wordt bang als politieagent, de arbeidsmarkt valt tegen als ik afstudeer. Ik raak depressief, lig meermaals in scheiding en raak volledig burnout. En ik krabbel weer op en misluk weer. Voor de klas, met het oprichten van bedrijven en als verkoper.
Een voorbeeldje? Na mijn burnout hoop ik als lerares voor de klas te gaan staan. Pubers op het VMBO zijn zo hard, ze vallen erover als ik per ongeluk een verkeerd scheldwoord gebruik, en erger nog iemand maakt mij er voor uit, dat ik seksuele bedoelingen zou hebben. Hé wat?? Ik??, maar het geeft mij zoveel stress, dat ik het weer niet red. En ik voel me nutteloos.
Altijd moet ik weer opgeven.
En dan breek ik mijn enkel, en ben ik een jaar veroordeeld tot bankzitten en revalideren. Mijn zeer zorgzame man kan zich helemaal uitleven. En hij blijft dat doen, ook als ik helemaal hersteld ben. Maar dan breek ik ermee, en ik kom eindelijk voor mezelf op.
Ik wil zelf doen, wat ik zelf kan.
Natuurlijk moet ik nog wel even na denken wat wil ik dan en wat kan ik dan. Maar ik ben eigenlijk heel succesvol als secretaris van onze wijkvereniging, waar ik mensen help te verbinden en plezieriger te leven. Voor die wijkvereniging zocht ik een hypnose act. En toen kwam Corona, ik had weer niks te doen en voelde me weer nutteloos.
Toen besloot ik er voor te gaan, en zelf die hypnose te leren. Dan kan ik pas echt mensen helpen verbinding te maken. Ik koos ervoor geld en tijd in te zetten helemaal voor mezelf. Ik heb mezelf belangrijk gemaakt, want alleen als ik voor mezelf zorg kan ik anderen helpen. En dat doe ik nu met mijn bedrijf. Ik help mensen die last hebben van eenzaamheidsgevoel, zodat zij gemakkelijker in het leven staan en minder lijden.
Natuurlijk verklaart mijn familie me af en toe voor gek, en is mijn man bang dat ik me te veel vermoei, maar…..
Ik heb mijn diploma hypnotherapie gehaald.
Ik heb mijn website Krinakracht.nl zelf gemaakt.
En ik werk aan een zelfgemaakt marketingplan en heb betalende klanten.
Ik heb mezelf getransformeerd. Ik ben nu “Degene die nooit opgeeft en altijd weer opnieuw begint”.
En zelfs al zou er ergens weer wat misgaan. Altijd komt weer die volgende kans, dat 13e ambacht dat wel goed gaat. Want ik ben degene die nooit opgeeft.
En daarom geef ik ook nooit op om jou te helpen. Als je me de kans geeft, zorg ik dat ook jij jouw leven kunt veranderen. Vraag gerust een gratis gesprek aan.
Als je je gaat bezighouden met hypnose kom je al snel in contact met allerlei mensen die vaak het predicaat “zweverig” krijgen. De meesten van hen hangen de liefde aan. Iets waar ik alleen maar achter kan staan. Maar ik houd van de wetenschappelijke benadering. In mijn praktijk merk ik dat er cliënten zijn, die alleen komen als er echt alleen wetenschappelijk gewerkt wordt en mensen die alleen komen als er ruimte is voor hun spiritueel of religieus beleven. In dit artikel wil ik laten zien dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Het onbewuste werkt voor iedereen evengoed.
Voor mij als agnost roept het “zweverige” dezelfde gevoelens op die ik ook al kreeg in mijn behoorlijk Christelijke jeugd. Toen ik begon te lezen over alle wereldreligies en nog heel wat andere, kwam ik langzaam tot een conclusie. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben, maar er zit blijkbaar een gemeenschappelijke functie aan die iets belangrijks voor de mens vervult: Verbinding, steun in moeilijke dagen, een richtlijn in onzekerheid en de hoop dat het ooit beter wordt. De moderne zin en liefde zoeker zal zich misschien niet religieus, maar eerder spiritueel noemen. Ook hier wordt dezelfde functie vervult.
Nu, met mijn in de hypnosewereld opgedane kennis snap ik ook waarom. We communiceren met ons onbewustzijn (of volgens Jung e.a. onderbewustzijn) met gevoelens, symbolen en verhalen. Spirituele en religieuze verhalen en rituelen, zijn vaak symbolisch, en worden met veel gevoel overgebracht. Ze beloven hoop, zekerheid, steun en verbinding.
Het onbewuste is op overleven gericht, en vervolgens op zo veel mogelijk geluksgevoel. Dat luistert dus graag.
Als agnost ben ik niet vrij van de behoefte aan verbinding, steun, zekerheid en hoop.
Ik zoek de verbinding in de mensen om mij heen. Ik probeer mijn familie dicht bij me te houden en maak ook verbinding in mijn buurt door me met onze wijkvereniging bezig te houden. Steun ontvang ik van al deze mensen. Mijn richtlijn in onzekerheid haal ik uit voorbeelden van mensen die het meestal goed deden in mijn ogen. Ghandi, Mandela, maar ook mijn eigen vader. De hoop dat het ooit beter wordt, is iets dat uit de geschiedenis blijkt. Maar dat gaat door diepe dalen, en ziet er anno 2022 ook niet heel mooi uit.
Ik heb het geluk gehad de workshop van Roy Martina en Milan Somers mee te mogen maken over Moeiteloos Manifesteren. Hier vond ik mooie oplossingen.
In ieder geval was de verbinding met alle deelnemers optimaal. Een heerlijk warm bad. Het deed mij me realiseren dat, al geloof je niet het zelfde, je toch mee kan doen, als je de rituelen mee doet. Voor de één betekenen de rituelen net iets anders dan voor de ander, maar voor elk zijn onbewuste zijn de boodschappen hetzelfde.
We leerden symbolische rituelen, onderbouwd met kennis uit de holistische medische wetenschap en de hypnose, die steun kunnen bieden in moeilijke dagen. Maar nog waardevoller was de oplossing voor een richtlijn in onzekerheid.
Deze maakt gebruik van één van de krachtigste menselijke eigenschappen. Ons voorstellingsvermogen.
We hoeven ons alleen maar voor te stellen hoe het zou zijn als alles goed is, als we alles hebben wat ons hartje begeert en voelen hoe dat dan voelt, inclusief de bijbehorende dankbaarheid. Als we dat doen dan kunnen we in hypnose contact maken met dat stuk van ons onbewuste dat deze voorstelling representeert. Dat is volgens de cursusgevers, onszelf op een andere tijdlijn. Ons enorme onbewuste, zo veel krachtiger dan ons bewuste brein, kan dan ons bewuste inzichten geven over het te volgen pad. Daarnaast zetten we ons R.A.S. aan. Ons reticulair activatie systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat hetgeen waar we onze aandacht op richten extra goed herkent wordt in onze omgeving. Daardoor zien we op eens kansen en mogelijkheden die we anders niet gezien zouden hebben. Dit geeft tevens hoop voor een betere toekomst.
Voor de meeste mensen, of ze nu wel of niet geloven in de reïncarnatie der zielen, of überhaupt in een ziel, is het mogelijk onze energetische verbondenheid in te zien met de rest van het universum. Wij kunnen het allemaal ervaren. Ook vanuit wetenschappelijk standpunt gezien zijn we allemaal energetische vonken. Verdichtingen van energie.
Met mijn voeten stevig gegrond in de onderbouwing van alles wat ik leer in wetenschappelijke verklaringen, kan ik deze technieken toepassen en gebruiken in mijn praktijk, om mijn cliënten te leren weer blij te worden.
Is wakker worden zien dat we allemaal zo’n vonk zijn? Zien dat door onze verbondenheid mijn acties effect hebben op jouw vonk en jouw acties op de mijne? Dan ben ik nu een wakkere agnost. En ik deel graag een wijze les:
Wij mensen zijn allemaal in staat onze vonk zo te laten branden dat andermans acties ons niet in ons gevoel raken. Dat kan als we ons realiseren dat schuld niet bestaat en we perfect goed genoeg zijn zoals we zijn. We zijn als winnaar van een zwemwedstrijd op aarde gekomen. Allemaal kampioenen met een enorme potentie.
Als we ongeraakt zijn door al wat er gebeurt kunnen we ongeremd blij, dankbaar en liefdevol zijn. En dat geeft hoop voor een betere toekomst.
Bevrijdingsdag. Hoe kwetsbaar zijn wij.
In een wereld vol oorlogsgeluiden doet het mij denken aan twee dingen die ik wil delen.
Af en toe kom je een boek tegen dat je aanspreekt. Dit is zo’n boek. Het verduidelijkt de kijk op wat eenzaamheid is en heeft mij er toe gezet nog een extra kopje toe te voegen aan de soorten eenzaamheid. Existentiële eenzaamheid. De basale menselijke eigenschap die er voor zorgt dat wij allemaal afgesloten zijn van anderen, maar daardoor vrij in onze keuzen.
Het boek is gericht op 65 plussers, maar ook voor jongere mensen zijn er tips uit te halen. Vooral voor mensen die om een andere reden dan pensionering buiten het werkende leven vallen.
Het boek pleit om minder te focussen op sociale eenzaamheid en meer op existentiële en emotionele eenzaamheid. Dit lijkt me goede raad. Een deel van sociale eenzaamheid wordt mijns inziens veroorzaakt doordat mensen vanuit existentiële en/of emotionele eenzaamheid zichzelf afsluiten voor sociale verbindingen. Dat gebrek aan verbinding los je niet op met een extra clubje inrichten. Al is dat clubje zeer belangrijk voor mensen met gewoon te weinig sociale contacten.
Wat mij opvalt uit de interviews in het boek is dat de mensen die geen eenzaamheid ervaren de mensen zijn die zelf de regie voor hun leven in handen hebben. Zij weten dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het leuk maken van hun leven. Dit is een belangrijke boodschap voor iedereen die eenzaamheid ervaart. Neem zelf de regie. Onderneem stappen om dingen te ondernemen en vooral verander je mindset, zodat je minder gefocused raakt op die eenzaamheid en meer op de dingen die wel goed zijn.
Existentiële eenzaamheid ervaren als kracht in plaats van als zwakte, kom ik in het boek enkele keren tegen. Helaas wordt er niet bij gezegd hoe dat dan te doen.
Misschien is het net zo iets als slecht weer. Noodzakelijk voor de natuur, maar onprettig als je er doorheen moet. Maar zonder regelmatig regen zou je niet te eten hebben. Zonder existentiële eenzaamheid zou je geen vrije keuze hebben. Je zou gevangene zijn van instincten net als de meeste dieren.
Mensen kunnen kiezen zich druk te maken over slecht weer, en zich daar heel ongelukkig onder voelen. Of ze kunnen hun schouders ophalen, er het beste van maken en er achter konen dat je ook bij slecht weer een prima dag kunt hebben.
Zo ook met existentiële eenzaamheid. Het is een gegeven dat hoort bij het mens zijn. Je kunt je er druk over maken, maar je zult merken dat je daardoor je focus op je eenzaamheid legt en het gevoel zo sterker maakt. Je kunt ook beseffen dat het je vrij maakt om elke dag je eigen keuzes te maken en zelfs als dan je keuze wordt beperkt door allerlei lichamelijke beperkingen kiezen om je mooie herinneringen op te roepen en te genieten van de ervaring van het ademhalen.
Alles staat of valt met de acceptatie van je zelf en je omstandigheden als goed genoeg. Natuurlijk kun je altijd hopen op beter, maar wil je gelukkig zijn, dan is het genoeg om te beseffen: Ik heb een dak boven mijn hoofd, een gevulde maag en er zitten geen wolven achter me aan om me op te eten. Ik ben dus veilig en mijn basisbehoeften zijn vervuld. Het is dus OK.
Tenslotte spreekt het boek nog over het verbindingshormoon oxytocine. Dat maak je aan als je geknuffeld wordt. De schrijfster roept iedereen op om maar veel te knuffelen. Maar ik wil nog toevoegen dat je ook oxytocine kunt aanmaken als je een huisdier, een knuffeldier of jezelf knuffelt.
Je hebt het in je eigen hand.
Denk je dat het niet lukt? Dan kan hypnose je helpen.
In het Nederlands woordenboek staat bij Eenzaamheid: De situatie dat je alleen bent of je zo voelt.
Alleen zijn is nooit een probleem en alleen voelen is alleen een probleem als je het niet wilt.
Mensen voelen zich vaak alleen als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn met hun problemen. Zelfs als je genoeg mensen om je heen hebt kan het zo zijn dat je ervaart dat je niemand hebt die begrijpt wat er in jou om gaat. En dat voelt alleen.
Filosofisch gezien is iedereen alleen. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Existentiële eenzaamheid wordt dat genoemd. Je kunt de wereld alleen bekijken vanuit je eigen ogen. En zelfs dan is dat wat jij ziet niet hetzelfde als dat wat een ander ziet. We leggen allemaal een filter aan met onze ervaringen. Heb je goede ervaringen met honden, dan zie je een vriendelijk beest. Heb je hele slechte ervaringen met honden, dan is elke hond die je ziet misschien een eng monster.
Sommige mensen hebben ervaringen, waarin ze meemaken dat er niemand voor ze is. Vader of moeder hadden misschien geen tijd, of waren bezig met eigen problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je bij alle mensen gaat denken, die hebben toch geen tijd of interesse voor mij. Het jammere is dat dit vaak niet eens bewust is. Maar je reageert onbewust met die gedachte, of dat gevoel op andere mensen. Voor de één is dat geen probleem. Die vindt een manier om daarmee om te gaan, gaat gewoon een eigen koers varen, en merkt dan vanzelf dat er toch wel mensen zijn die mee willen varen. Voor de ander is dat wel een probleem, die wordt teruggetrokken en voorzichtig, of nog erger teleurgesteld in anderen of zichzelf.
Je ervaringen, en hoe jij op die ervaringen reageert, maken of je het alleen zijn met je eigen gedachten als probleem ervaart of niet.
Gelukkig kun je elke dag nieuwe ervaringen maken.
Zo ook de ervaring van een goed gesprek.
Het is grappig dat het voor je brein niet uitmaakt tegen wie je praat. Tegen een spiegel, tegen een knuffel of tegen een mens. Het praten zelf werkt op dezelfde manier. Daarom kan het ook enorm opluchten om tegen die spiegel of die knuffel te praten. Het voordeel is dat die geen reactie van onbegrip kunnen geven.
Wil je een goede ervaring? Spreek jezelf toe in de spiegel. Vertel wat je dwars zit, zonder jezelf af te keuren. Spreek jezelf moed in. Zeg tegen jezelf dat je het aan kunt. Zie een mooie toekomst voor je, hoe het zal zijn als je je helemaal goed voelt. En zeg tegen jezelf dat je daar naartoe gaat.
En je kunt nog wat doen voor jezelf. Sla je armen stevig om jezelf heen. Laat je lichaam die omarming voelen. Ook hier maakt het voor je brein niet uit wie de omarming doet. Jij voelt het op je lichaam dus jij produceert de bijbehorende goed voel hormonen. (endorfinen).
En zo maak je de spiegel je beste vriend.
Vind de kracht in jezelf.
Hulp nodig? Ik ben beschikbaar. Bel 06 2232 4182 of vul het contactformulier in.
Leef het leven dat je wilt Blog 2021-02-26
Winterwandeling
Blog 2021-02-12
De wetenschap achter hypnose.
Blog 2020-12-03
Over KrinaKracht
Blog 2020-11-30
In het Nederlands woordenboek staat bij Eenzaamheid: De situatie dat je alleen bent of je zo voelt.
Alleen zijn is nooit een probleem en alleen voelen is alleen een probleem als je het niet wilt.
Mensen voelen zich vaak alleen als ze het gevoel hebben dat ze alleen zijn met hun problemen. Zelfs als je genoeg mensen om je heen hebt kan het zo zijn dat je ervaart dat je niemand hebt die begrijpt wat er in jou om gaat. En dat voelt alleen.
Filosofisch gezien is iedereen alleen. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen dood. Existentiële eenzaamheid wordt dat genoemd. Je kunt de wereld alleen bekijken vanuit je eigen ogen. En zelfs dan is dat wat jij ziet niet hetzelfde als dat wat een ander ziet. We leggen allemaal een filter aan met onze ervaringen. Heb je goede ervaringen met honden, dan zie je een vriendelijk beest. Heb je hele slechte ervaringen met honden, dan is elke hond die je ziet misschien een eng monster.
Sommige mensen hebben ervaringen, waarin ze meemaken dat er niemand voor ze is. Vader of moeder hadden misschien geen tijd, of waren bezig met eigen problemen. Dit kan ervoor zorgen dat je bij alle mensen gaat denken, die hebben toch geen tijd of interesse voor mij. Het jammere is dat dit vaak niet eens bewust is. Maar je reageert onbewust met die gedachte, of dat gevoel op andere mensen. Voor de één is dat geen probleem. Die vindt een manier om daarmee om te gaan, gaat gewoon een eigen koers varen, en merkt dan vanzelf dat er toch wel mensen zijn die mee willen varen. Voor de ander is dat wel een probleem, die wordt teruggetrokken en voorzichtig, of nog erger teleurgesteld in anderen of zichzelf.
Je ervaringen, en hoe jij op die ervaringen reageert, maken of je het alleen zijn met je eigen gedachten als probleem ervaart of niet.
Gelukkig kun je elke dag nieuwe ervaringen maken.
Zo ook de ervaring van een goed gesprek.
Het is grappig dat het voor je brein niet uitmaakt tegen wie je praat. Tegen een spiegel, tegen een knuffel of tegen een mens. Het praten zelf werkt op dezelfde manier. Daarom kan het ook enorm opluchten om tegen die spiegel of die knuffel te praten. Het voordeel is dat die geen reactie van onbegrip kunnen geven.
Wil je een goede ervaring? Spreek jezelf toe in de spiegel. Vertel wat je dwars zit, zonder jezelf af te keuren. Spreek jezelf moed in. Zeg tegen jezelf dat je het aan kunt. Zie een mooie toekomst voor je, hoe het zal zijn als je je helemaal goed voelt. En zeg tegen jezelf dat je daar naartoe gaat.
En je kunt nog wat doen voor jezelf. Sla je armen stevig om jezelf heen. Laat je lichaam die omarming voelen. Ook hier maakt het voor je brein niet uit wie de omarming doet. Jij voelt het op je lichaam dus jij produceert de bijbehorende goed voel hormonen. (endorfinen).
En zo maak je de spiegel je beste vriend.
Vind de kracht in jezelf.
Hulp nodig? Ik ben beschikbaar. Bel 06 2232 4182 of vul het contactformulier in.