Overzicht Blog artikelen

Vind je dat je stilstaat in het leven? Ga dan links of rechts af. Blog 2021-03-18

Het meeste plezier heeft iemand van de dingen die hij of zij doet als iemand zijn of haar passie volgt. Maar hoe vind je je passie. Hoe weet je wat je echt leuk vindt.
Probeer eens te denken aan een moment dat je nog jong was en heel veel plezier ergens in had. Bedenk welke dingen je daar deed. Welke vaardigheden had je daar. En hoe vond je dat. Bedenk nu welke dingen zou je kunnen doen met deze vaardigheden. Je ging bijvoorbeeld hutten bouwen en was heel goed in dingen maken.
Zeg dan tegen jezelf steeds dezelfde zin en maak deze zin steeds op een andere manier af.
Bijvoorbeeld als ik nu dingen zou willen maken dan zou ik...
Kijk naar welke dingen je opschrijft of zegt. Zijn het wel positieve dingen? Zo niet, maak ze dan positief. Bijvoorbeeld: “Als ik nu iets zou willen maken zou ik niet weten wat.”, verander je in: “…zou ik kunnen bedenken wat.” Herhaal dit iedere keer met andere variaties. Net zo vaak tot jij op ideeën komt.
En probeer het ook met andere dingen die je leuk vond om te doen andere vaardigheden die je in het verleden hebt geleerd en erg leuk vond.
Kom je op de uitspraak daar zou ik geen tijd voor hebben, of daar zou ik geen energie voor hebben. Bedenk dan dat je energie krijgt van dingen doen die je leuk vindt. Als je meer energie krijgt doe je de dingen sneller en houdt je waarschijnlijk tijd over.
Dus, doe dat kleine stapje naar links of naar rechts. Verander iets in je leven, vind je passie, en ga daar wat mee doen. Verbeter je leven.
Als je wilt kan ik je helpen met je proces. Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Het tuintje van Hunter

Stel, een fijn gevoel is als een prachtige bloem, en een rot gevoel is als onkruid.
Kweek jij dan bloemen of onkruid?
Graag vertel ik je over het tuintje van Hunter.
Iedereen wordt geboren met een leeg tuintje, waar van alles in kan groeien.
Als je net geboren bent, zitten er alleen wat zaadjes in de grond, gezaaid door je genetische aanleg. Of deze zaadjes opkomen, ligt er aan hoe je je leven lijdt. Er is kans dat er bloemen opkomen van mooie talenten of vervelend onkruid van een fysieke beperking of een aanleg voor ziekte. Maar dat hoeft niet. Als je nooit een potlood aanraakt kan een talent om te tekenen niet tot bloei komen. Als je nooit vervuilde lucht inademt krijgt een aanleg voor longkanker geen kans om je tuintje te overwoekeren.
Tussen 0 en 7 jaar krijgt een kind allerlei ervaringen te verwerken. Het is dan nog niet in staat daar een label aan vast te plakken, maar het voelt wel of iets fijn voelt of niet. Als papa en mama lieve dingen zeggen voelt dat fijn. Het zijn zaadjes in je tuintje waar mooie bloemen uit groeien. Maar als ze je laten schrikken, omdat je misschien bijna hete thee over je heen trekt, dan voelt dat niet fijn. Dat wordt een zaadje voor onkruid. En zo volgen meer zaadjes. “Wat kan je al goed lopen” is een bloemzaadje, “schiet nou eens op”, “niet zo druk zijn jij” zijn zaadjes voor onkruid.
En dan tussen 7 en 12 jaar worden de juffen en de meesters belangrijk en de kinderen op school. Een sticker van de juf levert een bloemetje. Die rode strepen door je werk wordt onkruid. Mee mogen spelen een bloemetje. Niet naar het verjaardagsfeestje mogen een zaadje voor onkruid.
Dan komt de puberteit. Je leeftijdsgenoten zijn belangrijk en al die interactie leidt tot sterke positieve of negatieve gevoelens, bloemzaad of onkruidzaad.
Nu begin je ook de effecten te merken. Heb je veel fijne herinneringen, dan zie je als je daar aan denkt een tuin vol mooie bloemen. Maar heb je veel negatieve ervaring dan is je tuin een wildernis van onkruid.
En als je pech hebt, dan kan zelfs een enkele erg nare ervaring je hele tuin overwoekeren.
Gelukkig zijn er allerlei methoden om je tuin te snoeien. Je kunt een assertiviteitstraining krijgen, zelfhulpboeken lezen, of psychologische hulp inroepen. Je knipt op die manier het onkruid weg en krijgt weer zicht op je mooie bloemen en het leven is weer leuker.
Maar het vervelende van onkruid is dat het steeds maar terug groeit en voor je het weet val je telkens in dezelfde valkuilen en herbeleef je nare ervaringen iedere keer weer.
Met regressiehypnose kun je terug naar het allereerste moment dat dat onkruidzaadje geplant is. Je herbeleeft die gebeurtenis, maar nu ben je in staat om daar op een volwassen manier op te reageren. En dan ziet het er opeens anders uit. Je ziet dat zo’n gebeurtenis is veroorzaakt door iemand anders, die ook maar last heeft van het onkruid in het eigen tuintje. En je ziet de dingen in een ander perspectief.
Precies dat zorgt ervoor dat je verandert. Niet de gebeurtenis is veranderd, maar hoe jij over die gebeurtenis denkt. En vooral wat je erbij voelt is veranderd. En dat maakt jou een nieuw mens, met een bloeiend tuintje waar dat rotte onkruid helemaal uit verdwenen is.
Deze techniek zorgt ervoor dat iedereen die er voor open staat in enkele sessies zijn probleem kwijt kan zijn.
En dat precies is de kracht van hypnose.
En die meneer Hunter? Dat was de hypnotherapeut die deze mooie vergelijking heeft bedacht.
Dus voor het betere bloemen kweken vraag je hulp bij KrinaKracht, 

Leef het leven dat je wilt    Blog 2021-02-26

Als je je verschrikkelijk alleen en ongelukkig voelt, dan is het misschien tijd dat je stopt met je je daar zorgen over maken, en dat je er wat aan gaat doen. Ga naar buiten en kijk rond naar een één van die andere 7 miljard mensen die op de aardbol rondlopen en die zich hetzelfde voelen als jij. Er zijn zoveel mensen die zeggen dat ze mensen willen ontmoeten, maar die nooit naar buiten gaan om met iemand praten. Dat werkt niet. Pak het anders aan. Plan wat je wilt dst gebeurt en plan hoe je dat gaat bereiken. Daar moet je praktisch over nadenken. Als je geen contact maakt met een heleboel mensen dan is het heel erg moeilijk op die ene speciale persoon tegen te komen. Wat je nodig hebt, is gewoon 1000 mensen ontmoeten. Op straat, in de supermarkt, in de bibliotheek, op de markt enz. enz. Je hoeft niet eens te selecteren. Je moet gewoon beginnen. Je gaat gewoon naar iemand toe, glimlacht en zegt wat. Echt willekeurig wat. Bij sommige mensen gaat het om twee, drie woorden, sommigen praten terug, en je hebt een gesprek. Misschien 30 seconden praten, maar met anderen raak je dan misschien wel een uur in gesprek, of 2 uur. Je zou zelfs iemand tegen kunnen komen waar je je hele leven mee wil praten. Als je niet genoeg mensen ontmoet heb je geen enkele kans om die ene speciale persoon te ontmoeten en als je niet gelooft dat het mogelijk is dan ga je het misschien niet eens proberen. Dus ....Geloof er in.
Als je iemand ziet die je leuk vindt, glimlach daar dan naar.
Stel jezelf van tevoren voor dat je op mensen gaat afstappen. En stel je voor hoe het is als je je daar helemaal op je gemak bij voelt. Vol zelfvertrouwen. En maak er maar een beeld van voor jezelf, dat je jezelf ziet terwijl jij gezellig met iemand dat je je ziet hoe je met iemand in een leuk gesprek bent en dat je je daar helemaal prettig bij voelt. Speel dat filmpje maar af voor. Steeds opnieuw. En stap zelf in dat beeld en zie hoe het is en voel hoe het voelt, dat je dat doet en je daar prettig bij voelt. Als je het dan echt gaat doen voelt het vertrouwd.
Stel jezelf twee verschillende scenario's voor. In de eerste wijst de persoon die jij aanspreekt je af. Stel je voor hoe hè vol zelfvertrouwen wegloopt met een glimlach op je gezicht terwijl je denkt. "Jammer voor jou." En je voelt je fijn dat je geen tijd verspilt hebt aan die persoon. En stel je dan voor dat je om je heen kijkt maar een andere leuke persoon.
In het tweede scenario stel je je voor dat iemand wel leuk reageert, en dat ze gewoon gezellig met je gaan praten en je maakt daar een leuk beeld van. Hoe je naar elkaar glimlacht, en samen gezellig zit te lachen en het gewoon leuk hebt.
Focus erop om mensen zich prettig te laten voelen om je heen. Het is niet belangrijk om te proberen te zorgen dat ze je aardig vinden. Als ze zich gewoon alleen maar prettig voelen bij jou dan is dat genoeg. Want hoe prettiger zij zich voelen, wanneer zij tijd met jou doorbrengen, hoe meer tijd zij ook met je willen doorbrengen.
Ontmoet gewoon zoveel mogelijk mensen. Dat is hoe het werkt.
Bron: Get the live jou want, Richard Bandler (Één van de bedenkers van NLP), 2008
Probeer de online koffieochtend, of vraag persoonlijke hulp.

De dramadriehoek van Karpman
Blog 2021-02-16

Arie tegen Sanne: Je hebt me weer niet gebeld dat je later thuis zou komen. Dat doe je altijd, volgens mij doe je het expres. Sanne: Sorry hoor, ik weet dat ik het iedere keer verkeerd doe. Het spijt me.
Sanne tegen Hettie: Ik heb het natuurlijk weer verkeerd gedaan, hij vindt het nooit goed wat ik doe. Hettie: Ik heb er al met je man over gesproken, dat hij dat niet moet doen.

In drie van de vijf intermenselijke contacten speelt een dramadriehoek een rol. In zo’n driehoek houden agressor, helper en slachtoffer elkaar in een ijzeren greep. Elke negatieve uiting van de één, roept vrijwel automatisch een andere ook weer negatieve reactie op.
Al iemand zichzelf in één van de hoeken van de dramadriehoek plaatst kan dit nooit leiden nooit tot communicatie met een positief resultaat.
Volwassen gelijkwaardig gedrag komt niet voor bij de deelnemers. Niemand neemt verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag, Ieder wijst op de ander, en ieder gaat over andermans grenzen heen. De agressor en de helper voelen zich meerderwaardig, en het slachtoffer voelt zich minderwaardig. En soms wisselen ze van rol, maar ook dat geeft hetzelfde resultaat.
Niemand voelt zich gehoord, iedereen voelt zich te kort gedaan, en niet in zijn waarde gelaten.
Intermenselijk contact leidt alleen tot positieve resultaten als deelnemers zich volwassen en gelijkwaardig ten opzichte van elkaar gedragen, en de verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag nemen.
A kan best zeggen dat hij het naar vindt, maar mag geen aannames doen over de bedoelingen van de ander. Zonder de beschuldiging, kan S op het gevoelde reageren, zonder zich te hoeven verschuilen in de slachtofferrol.
S mag best vertellen wat ze meemaakt, maar mag zichzelf niet kleiner maken, en de schuld niet bij A leggen, dat hij het nooit goed vind. S moet de verantwoordelijkheid voor haar gedrag nemen.
H mag best zeggen dat hij/zij meeleeft, maar mag zich niet inmengen zonder uitdrukkelijke toestemming van S. Daarmee heeft H de verantwoordelijkheid van S overgenomen, en de slachtofferhouding versterkt.

Hoe kom je eruit? Door zelf naar je eigen gedrag te kijken. En de verantwoordelijkheid voor je eigen tekortkomingen te nemen, en deze te veranderen. Dan hoef je zelf niet in dit dramadriehoek gedrag te stappen. Merk je dat iemand het gedrag van een van de hoeken van de dramadriehoek laat zien. Ga daar dan niet in mee. Maar gebruik zelf alleen constructieve verantwoordelijke zinnen:

Als agressor moet je niet de ander de schuld geven of veroordelen. Maar moet je meer respect voor de grenzen van de ander hebben. Een constructieve vraag kan zijn: Ik zit met dit probleem, dat vind ik vervelend, kunnen wij samen een oplossing vinden om dit te veranderen.
Als helper moet je alleen helpen als de ander er om vraagt. Een constructieve reactie kan zijn: Wat vervelend moet dat voor je zijn. Heb je al bedacht wat je daar aan kan doen?
Als slachtoffer moet je niet op de grond gaan liggen om over je heen te laten lopen. Maar wel je fouten erkennen. Een constructieve reactie kan zijn: Ik weet dat je het vervelend vind, maar ik heb belangrijke redenen waarom ik dat zo doe. Is er iets te bedenken, waardoor je er minder last van hebt?
Bij zo’n communicatie kan een oplossing gezocht worden en voelt iedereen zich gehoord en serieus genomen.
Emotionele eenzaamheid kan veroorzaakt zijn door het vastraken in dit complexe dramadriehoek gedrag. Kijk maar eens welke rollen jij in jezelf terugziet, en besef dat je ook wisselend elke rol na elkaar kunt spelen. En neem nu dat kleine stapje, om je gedrag binnen jezelf te beginnen te veranderen. Zodra jij jouw gedrag aanpast, zul je merken dat anderen ook anders op jou zullen reageren.
Ik wens je heel veel succes, en je weet, als je wilt ben ik beschikbaar om je hierbij te helpen. Contact.

Winterwandeling             

Blog 2021-02-12

Tijdens mijn winterwandeling zag ik stalagmieten en stalactieten in de vangrail. En al die bevroren bloei. Wat een prachtige plaatjes. Wat is wandelen toch heerlijk.

En dat is niet vreemd, want door dat wandelen vermindert het cortisolniveau (een stress hormoon), en verhoogt het endorfineniveau ( ook wel het gelukshormoon genoemd), en het serotonineniveau (een belangrijke stemming beïnvloedende neurotransmitter)

Volgens Eric Scherder, hoogleraar neuropsychologie, moet je een half uur, of liever 45 minuten stevig wandelen om dit effect tot stand te brengen. Maar dan heb je ook wat. Volgens diverse onderzoeken, vermindert je ongerustheid, angst, stress en depressie, en vermeerdert je psychologisch welzijn. Daarnaast maakt het je productiever en creatiever. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan, maar het zijn toch voldoende aanwijzingen om hier zo snel mogelijk een regelmatige activiteit van te maken. En iedereen kan het leren. Zelf kon ik, na het breken van een enkel, langdurig geen stap meer verzetten. Maar nu loop ik, een jaar later, zo weer 12 kilometer weg.

Je kan wandelen in de natuur, want kijken naar de natuur is goed voor je. De patronen van de natuur stimuleren onze hersenen meer dan patronen uit door mensen gebouwde omgevingen. De natuur toont zoveel verschillende vormen, kleurnuances, geuren en bewegingen. En deze vormen voor je hersenen prettige puzzels, die je gerichte aandacht activeren en fascinatie opwekken. Kijken naar de natuur kietelt je hersenen. Het zorgt dat je gedachten rustiger worden en dat brengt je helemaal tot rust.

Je kan ook wandelen in de stad of het dorp. Het voordeel daarvan is dat je meer mensen ziet en misschien groet en ontmoet. De aanwezigheid van mensen heeft een geruststellend effect. En ook dat heeft een positief op je psychologisch welzijn. Vaker dit soort artikelen zien? Schrijf je in voor de emaillijst.

Een aanval wegwerken
Blog 2021-02-08

Ik heb het al eens meer gezegd, ik ben ervaringsdeskundige. Zelfs nu nog, na al die dingen die ik in de afgelopen jaren geleerd heb, kan het me een heel enkele keer toch nog bekruipen. Dat nare gevoel dat je afgesneden bent. Iedereen wel, maar jij niet. Gelukkig heb ik nu manieren geleerd om daarmee om te gaan.
Als je het gevoel ervaart, kun je twee dingen doen. Jezelf terugtrekken of het aanpakken.
De laatste keer dat het me overkwam maakte ik de fout om in bed te gaan liggen om mezelf te troosten. Dat werkt dus niet. Wist ik al, maar er zijn altijd van die redenen om toch te doen waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Gevolg is dat het gevoel juist veel sterker wordt. Je gaat je nog meer slachtoffer voelen. Nog meer depressieve gedachten draaien door je hoofd. Conclusie, ook als je je terugtrekt, zal je het toch nog een keer aan moeten pakken.
Mijn oplossing. Uit je bed. Iets doen wat je niet verschrikkelijk vindt. Ik ging bijvoorbeeld op mijn laptop naar een youtube filmpje kijken waarop je een aquarium kunt zien. Voor mij heel rustgevend. En dan het belangrijkste: Strafregels schrijven. (Mindfullness regels.)
Ik moet mezelf niet zo laten gaan. 10x
Ik wil mezelf niet zo laten gaan. 10x
Ik wil mezelf in controle houden. 10x
Ik kan rustig blijven en ontspannen. 10x
Ik ben ontspannen. Zoveel keer als nodig is

Na deze behandeling kon ik weer gewoon functioneren.
Na zo’n gebeurtenis is het belangrijk om de trigger te identificeren, de oorzaak waardoor je weer dat eenzaamheidsgevoel ging ervaren. Doe je dat niet, dan loop je de volgende keer weer in dezelfde val.
Is het iets dat te maken heeft met mensen, probeer dan jezelf in gedachten in die mensen te verplaatsen en je af te vragen waarom die mensen zo deden. Mensen doen namelijk meestal alles met een goede bedoeling. Misschien kun je dat herkennen, waarom ze zo deden. En wat belangrijker is. Je moet ze vergeven dat ze zo deden. In dat vergeven zit voor jou de helende kracht. De volgende keer raak je dan misschien niet meer overstuur.
Tenslotte moet je je realiseren dat alleen jouw reactie op een gebeurtenis ervoor zorgt dat je de emoties ervaart die je ervaart. Dezelfde gebeurtenis kan totaal verschillende emoties oproepen. Afhankelijk hoe jij er naar kijkt.
Ikzelf heb me voor de zekerheid nog een keer laten behandelen door een collega hypnotherapeut. Zij heeft bij mij een zogenaamd anker geplaatst. Dat deed ze door me in hypnose terug te laten denken aan een moment dat ik me helemaal geweldig voelde, dat ik moest schaterlachen. Dat gevoel liet ze heel groot worden, en ze liet me mijn oorlelletje vastpakken, terwijl ze dat deed.
Als ik nu mijn oorlelletje weer vastpak kan ik niet anders dan denken aan dat moment en dan voel ik grote vrolijkheid. Een krachtig medicijn tegen welk naar gevoel ook.
Wil je ook sterker in je schoenen staan met zo’n anker? Maak dan een afspraak.

De wetenschap achter hypnose.  
Blog 2020-12-03

Hier heb ik wat gekopieerd uit een artikel uit EOS wetenschap.
De wetenschap achter hypnose.
Het artikel is te vinden op: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/de-wetenschap-achter-hypnose
Lees mee:
Onderzoek toont aan dat hypnose geen slimme truc of iets paranormaals is. Het is misschien zelfs een aspect van normaal menselijk gedrag.
Bij hypnose zijn de inducties eigenlijk niet zo belangrijk. Verrassend genoeg hangt het succes van hypnose ook niet af van de speciale vaardigheid van een hypnotiseur. Het belangrijkste element voor een succesvolle hypnose is iemands hypnotische beïnvloedbaarheid, een term die beschrijft hoe ontvankelijk we zijn voor suggesties. We weten dat iemands hypnotische beïnvloedbaarheid niet verandert doorheen de tijd en erfelijk is. Wetenschappers stelden zelfs vast dat mensen met een bepaalde genvariant meer beïnvloedbaar zijn.
De meeste mensen zijn gematigd ontvankelijk voor hypnose. Dat betekent dat hun gedrag en ervaring kunnen veranderen door hypnotische suggesties. Op een klein percentage van de mensen op de wereld (zo’n 10-15%) heeft hypnose meestal geen effect
Het artikel beschrijft vervolgens onderzoek dat voornamelijk wordt gedaan op mensen ( ook 10-15%) die juist heel gevoelig voor hypnose zijn.
Enkele conclusies:
Ook al lijken de effecten van hypnose ongeloofwaardig, in de wetenschap wordt aanvaard dat overtuigingen en verwachtingen de menselijke waarneming sterk kunnen beïnvloeden. Het is sterk te vergelijken met het placebo-effect: een niet-werkend medicijn of therapeutische behandeling kan helpen, enkel en alleen omdat we geloven dat het zal werken. Zintuiglijke reacties op hypnose kunnen opmerkelijke voorbeelden zijn van de macht van suggesties en opvattingen die onze waarneming en ons gedrag kunnen vormgeven. Wat we denken dat er zal gebeuren versmelt met wat we uiteindelijk ervaren.,
Een deelnemer of patiënt moet toestemming geven om gehypnotiseerd te worden. Je kan niet gehypnotiseerd worden als je dat niet wil. En ondanks populaire misvattingen is er geen bewijs dat hypnose gebruikt kan worden om je tegen je wil immoreel te laten handelen.
Onderzoekers komen alsmaar meer te weten over hypnose en het boeiende fenomeen biedt de mogelijkheid om unieke inzichten bloot te leggen in de werking van de menselijke geest.

Doe er je voordeel mee.

Vaker dit soort artikelen zien? Schrijf je in voor de emaillijst.

Over KrinaKracht         

Blog 2020-11-30

KrinaKracht richt zich op praktische mensen, die verbeteringen aan willen brengen in hun leven en niet geconfronteerd willen worden met zweverigheid. 80% van de hypnotherapeuten is een opleiding begonnen als gevolg van hun interesse in zogenaamde nieuwe tijd fenomenen zoals Healing, Reiki, licht mensen en Sirius aanhangers. Ik ben agnost wat wil zeggen. Ik weet het niet. Het kan zijn dat ze allemaal gelijk hebben, maar ik geloof niet meer is Sinterklaas en daar heb ik van geleerd. Door mijn academische opleiding als Doctorandes in de scheikunde en Master of Science in de biochemie, werd ik geschoold in de wetenschappelijke benadering. Ik hoor daarom bij de 20% niet zweverige hypnotherapeuten in opleiding. Ik heb respect voor elk geloof en elke levenshouding en ben ook geïnteresseerd in wat mensen geloven. Mijn vader zei altijd onderzoek alles en behoud het goede een tekst uit de Bijbel en dat is mijn levenshouding geworden. Ik ben de hypnotherapie opleiding begonnen, omdat ik een leuke act zocht voor ons buurtfeest. Ik zocht een cartoonist of een hypnoseshow, en op deze manier kwam ik terecht in de marketing trechter van Edwin Selij. De eigenaar van op dit moment de grootste hypnose opleiding van Europa. Ik heb daarvan geen moment spijt gehad. In mijn hoofd klikten allerlei radertjes op zijn plaats. Een mooie reductionistische vergelijking. Het is precies wat bij mij past. Ooit in mijn jeugd deed ik een beroepentest. Een zelfstandig beroep in de gezondheidszorg was het advies. Tijdens mijn hele leven heb ik me altijd het fijnste voelt als ik anderen kon helpen, of mensen iets kon leren. Van het moment af dat ik met de opleiding begonnen ben is mijn leven sterk verbeterd. Door al die oefeningen die we met elkaar deden om het vak te leren. Ik leerde van de koektrommel af te blijven en minder aandacht aan mijn jeuk te besteden, waardoor ik daar minder last van krijg. Ik leerde een betere start van de dag met yoga, meditatie, lees en schrijftijd, waardoor ik me de hele dag prettig voel. Voor de positieve effecten van yoga en meditatie is overigens uitstekend wetenschappelijk bewijs gevonden. Ik kreeg een geweldig gevoel van zelfvertrouwen en energie om dingen aan te pakken, waardoor ik dit bedrijf en deze website kon starten. En ik leerde mijn paniek en depressie onder controle te houden. Allemaal dingen die ik graag ook aan anderen mee geef. Ik hoop in de toekomst nog veel meer te leren en mijzelf en anderen te helpen. Met dit alles heb ik mijn kracht gevonden, mijn KrinaKracht. Dat waar ik blij van word waar ik goed in blijk te zijn. Graag leer ik jou ook je kracht te vinden, waar ik dan weer gelukkig van word. Contact.

Boomspiegels in Boerenburg
Blog 2020-11-03

Bij ons in Boerenburg-Noordwijk wordt voortvarend onkruid geschoffeld door mensen met wat je noemt "afstand tot de arbeidsmarkt". Het schoffelen wordt gedaan volgens het principe alles eruit, behalve het standaard struikje wat daar is gepland. Bomen laten ze gelukkig meestal staan. Dit nuttige werk wordt zeer gewaardeerd. Zeker door mensen met een "van de oude stempel" idee over tuinieren. Onkruid hoort niet. Maar inmiddels horen we de alarmerende berichten over de bijen- en insectenstand. Mooie vlinders zie je bijna niet meer. Als dat zo doorgaat zijn er niet genoeg bijen om onze voedselgewassen te bestuiven. Gelukkig grijpt de mens snel in als de noodzaak, maar echt duidelijk is. Steeds meer mensen tuinieren volgens de nieuwe ideeën: onkruid mag, als het maar bloeit. Langs weideranden, cultuurvelden en wegen wordt van alles ingezaaid. De achteruitgang van de insectenstand lijkt inmiddels gestopt. Wat een opluchting. Nu moeten we het zo houden en verbeteren. Dus elk geschikt stukje zou moeten bloeien. In vrijwel elke straat vind je wel zulke stukjes. In Boerenburg zocht Ik het in boomspiegels. Met gratis zaad probeer iedereen mee te laten doen. Hopelijk lokken we zo de mooie vlinders weer onze straten in. Nu moet ik nog wel zorgen dat onze net geplante zonnebloemen en goudsbloemen niet net zo hard weer weg geschoffeld worden. Ik overlegde met de gemeente en vond de oplossing. Bij elke boomspiegel waar we insecten welkom heten komt een label op de grond. Geschilderd in acryl wit blijft het 't langst zichtbaar. Wil niemand meer voor de plantjes zorgen, dan wordt de tegel gewoon omgedraaid. Zo'n label kun je voor ongeveer €30,- laten maken of zelf knippen uit geplastificeerd papier. Doe ook mee en bestel gratis zaadjes tegen verpakkings- en verzendkosten bij KrinaKracht. Wil je van je "van de oude stempel" ideeën af, of van andere irritaties? Probeer eens hypnose. Contact.

Hoe wordt je expert     
Blog 2020-11-01     

Een expert is iemand die meer weet over een bepaald onderwerp dan de gemiddelde mens. In het land der blinden is éénoog koning. Dat betekent, als niemand weet hoe het moet is degene die wel weet wat te doen de expert. Door heel Nederland heeft eenzaamheid aandacht. Gemeenten, Landelijke Overheid, en allerlei instellingen proberen de eenzame mens te bereiken en hier iets aan te doen. 40 Procent van de mensen in Nederland voelt zich wel eens eenzaam. Dat is dus heel veel. Maar waarom lukt het dan niet om daar wat aan te doen? Als zoveel mensen er allerlei dingen voor inrichten. Het antwoord is simpel. Eenzaamheid is een gevoel. Een mens doet dat eenzaamheidsgevoel. Die mens is ook de enige die dat gevoel kan stoppen. Buren aanzetten aan te bellen, het gesprek aan te gaan en te helpen, lijkt een goede oplossing. Maar de eenzame mens wil mensen om zich heen waar hij zich prettig bij voelt. En de emotioneel eenzame mens heeft behoefte aan waardevol contact.  Dat los je niet op met een boodschapje doen voor je buurvrouw. Niets dan goeds daarvan hoor. Alle beetjes helpen. Maar echt van je eenzaamheidsgevoel afkomen moet je zelf doen. En toevallig heb jij een remming om dat te doen. Een drempel. Ontstaan ergens in je leven, misschien zonder dat je het gemerkt hebt is daar opeens iets ontstaan waardoor je moeilijker contact kon maken. Waardoor jij je buitengesloten voelde. Jij die ander was die er niet bij hoorde. Doordat jij dit voelde reageerde je misschien niet helemaal goed op andere mensen. En daardoor zijn andere mensen ook anders op jou gaan reageren. En als het je gelukt is om toch een vriendenkring te blijven houden of zelfs een partner te vinden misschien, blijf je toch elke keer dat gevoel houden. Ik ben anders, ik hoor er niet bij. En de gesprekken verlopen niet goed. Je voelt je onbegrepen.  En als je dat lang genoeg doet ga je misschien de schuld bij de anderen leggen. Die anderen sluiten mij buiten. Die anderen zijn onaardige, gemene of rare mensen. Daar wil je niks mee te maken hebben. En langzaam verzuur je in je eentje, of naast je partner, want echt waardevol contact ontbreekt.  En als dan die buurvrouw met de beste bedoelingen bij je aanbelt om haar hulp of gezelschap aan te bieden, schiet je in je gebruikelijke afwerende gedrag. Ze zal ook wel zo'n mens zijn, waar ik toch niks aan heb. En de eenzaamheid blijft.
Niets hiervan is mij vreemd. Ondanks een grote familie, lieve vrienden en meerdere liefdevolle partners, ben ik steeds periodiek dat gevoel blijven houden dat je anders bent, niet goed genoeg, of juist te goed. Een leven lang periodieke depressies en een enorme burnout. Dat komt niet van niks. Maar gelukkig kan een mens een leven lang leren. Eerst de Politieacademie afgerond, vervolgens een mastertitel gehaald in de Biochemie, aan de Universiteit. Kwaliteitszorgspecialist geworden in de Informatie Technologie en tussendoor periodiek de nodige psychiatrische behandelingen. Altijd een bijzonder grote leesbehoefte gehad, en een interesse in filosofie en levenskunst. Een Blauwe Maandag als docent stage gelopen, en nog zo wat dingen tussendoor. 
Uiteindelijk ging ik me goed voelen. Een aantal dingen hebben mij geholpen. Een Hypnotisch behandeltraject, Mindfulness training, Groepstherapie. En mijn eigen oefeningen. Dat was toen ik na mijn burnout als postbode ging oefenen in het mensen aanspreken. In de rol van postbode durfde ik "brutaal" te zijn, en ging ik steeds meer mensen aanspreken, om een praatje mee te maken. Natuurlijk heb ik eerder voor groepen gestaan en mensen toegesproken, maar dat bedriegerssyndroom  (De angst dat je door de mand valt en dat straks iedereen erachter komt dat je helemaal niks kan.) was bij mij altijd aanwezig. Maar als postbezorger leerde ik mezelf zogenaamd "schijt" aan de wereld te hebben. Ik merk dat mensen zich prettiger voelen als ze elkaar gedag zeggen en een praatje maken. Ik ben niet gek of anders, maar gewoon een uniek mens, met waardevolle kwaliteiten, en het maakt mij niks meer uit hoe andere mensen daarop reageren. Zolang ik niemand ernstig tot last ben, mag ik doen wat ik wil.
Toen de gelegenheid kwam om mee te doen om een wijkvereniging op te richten durfde ik dat eigenlijk niet aan. Maar door er een tijdelijk karakter aan te geven durfde ik toch te beginnen. En daar groeide ik ook weer van. En toen merkte ik dat ik buitengewoon goed bleek te zijn in het dingen voor elkaar krijgen en mensen bij elkaar brengen en blij maken. In de reviews staat een vermelding van één van de leden van de Wijkvereniging, waaruit dat wel blijkt. En toen kwam Corona, en werden vrijwel alle activiteiten van de Wijkvereniging stilgelegd. Wat doet een leergierig mens dan? Wat nieuws beginnen. Ik zocht naar een leuke act voor een wijkfeest, voor als het weer zou kunnen. Zo kwam ik op een hypnose act, dat leek me leuk. Maar het bleek, dat je dat ook zelf kunt leren. Daar begon ik dus aan. En toen bleek het een geweldige opleiding te zijn. Al mijn beperkingen en drempels werden bij het op elkaar oefenen aangepakt, en ik vond mijn kracht. Mijn KrinaKracht. Ik heb altijd mensen willen helpen. Ze kwamen in mijn jeugd zelfs bij mij te rade, omdat ik zoveel wist en het zo goed uit kon leggen. Nu volg ik een opleiding waardoor ik dit professioneel kan gaan doen.  Hypnose geeft de kans om binnen je zelf je drempels en beperkingen te vinden en op te ruimen. Waardoor je enorm veel zelfvertrouwen krijgt en je gewoon gelukkiger gaat voelen, en allerlei dingen durft. Voor mij gaf het de mogelijkheid dit bedrijf te starten. Wat gaat het voor jou opleveren? Mijn advies als expert, maak een klein stapje. Iets simpels zoals mensen gedag gaan zeggen, en als dat lukt doe je het volgende en zo kun je opklimmen tot je je goed voelt, tevreden met je bestaan, en misschien zelfs gelukkig. Wil je sneller? Laat je dan helpen om je drempels en beperkingen te vinden, zodat jij ook je kracht kunt vinden. Jouw Kracht. Maak een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek, of meld je aan voor de emaillijst, om meer over dit onderwerp te horen.

drs. Krina van der Meulen
hypnotherapie practitioner