De invloed van geloof op mijn werk
Blog 2202-09-12

Als je je gaat bezighouden met hypnose kom je al snel in contact met allerlei mensen die vaak het predicaat “zweverig” krijgen. De meesten van hen hangen de liefde aan. Iets waar ik alleen maar achter kan staan. Maar ik houd van de wetenschappelijke benadering. In mijn praktijk merk ik dat er cliënten zijn, die alleen komen als er echt alleen wetenschappelijk gewerkt wordt en mensen die alleen komen als er ruimte is voor hun spiritueel of religieus beleven. In dit artikel wil ik laten zien dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten. Het onbewuste werkt voor iedereen evengoed.


Voor mij als agnost roept het “zweverige” dezelfde gevoelens op die ik ook al kreeg in mijn behoorlijk Christelijke jeugd. Toen ik begon te lezen over alle wereldreligies en nog heel wat andere, kwam ik langzaam tot een conclusie. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben, maar er zit blijkbaar een gemeenschappelijke functie aan die iets belangrijks voor de mens vervult: Verbinding, steun in moeilijke dagen, een richtlijn in onzekerheid en de hoop dat het ooit beter wordt. De moderne zin en liefde zoeker zal zich misschien niet religieus, maar eerder spiritueel noemen. Ook hier wordt dezelfde functie vervult.


Nu, met mijn in de hypnosewereld opgedane kennis snap ik ook waarom. We communiceren met ons onbewustzijn (of volgens Jung e.a. onderbewustzijn) met gevoelens, symbolen en verhalen. Spirituele en religieuze verhalen en rituelen, zijn vaak symbolisch, en worden met veel gevoel overgebracht. Ze beloven hoop, zekerheid, steun en verbinding.

Het onbewuste is op overleven gericht, en vervolgens op zo veel mogelijk geluksgevoel. Dat luistert dus graag.


Als agnost ben ik niet vrij van de behoefte aan verbinding, steun, zekerheid en hoop.

Ik zoek de verbinding in de mensen om mij heen. Ik probeer mijn familie dicht bij me te houden en maak ook verbinding in mijn buurt door me met onze wijkvereniging bezig te houden. Steun ontvang ik van al deze mensen. Mijn richtlijn in onzekerheid haal ik uit voorbeelden van mensen die het meestal goed deden in mijn ogen. Ghandi, Mandela, maar ook mijn eigen vader. De hoop dat het ooit beter wordt, is iets dat uit de geschiedenis blijkt. Maar dat gaat door diepe dalen, en ziet er anno 2022 ook niet heel mooi uit.


Ik heb het geluk gehad de workshop van Roy Martina en Milan Somers mee te mogen maken over Moeiteloos Manifesteren. Hier vond ik mooie oplossingen.

In ieder geval was de verbinding met alle deelnemers optimaal. Een heerlijk warm bad. Het deed mij me realiseren dat, al geloof je niet het zelfde, je toch mee kan doen, als je de rituelen mee doet. Voor de één betekenen de rituelen net iets anders dan voor de ander, maar voor elk zijn onbewuste zijn de boodschappen hetzelfde.


We leerden symbolische rituelen, onderbouwd met kennis uit de holistische medische wetenschap en de hypnose, die steun kunnen bieden in moeilijke dagen. Maar nog waardevoller was de oplossing voor een richtlijn in onzekerheid.

Deze maakt gebruik van één van de krachtigste menselijke eigenschappen. Ons voorstellingsvermogen.


We hoeven ons alleen maar voor te stellen hoe het zou zijn als alles goed is, als we alles hebben wat ons hartje begeert en voelen hoe dat dan voelt, inclusief de bijbehorende dankbaarheid. Als we dat doen dan kunnen we in hypnose contact maken met dat stuk van ons onbewuste dat deze voorstelling representeert. Dat is volgens de cursusgevers, onszelf op een andere tijdlijn. Ons enorme onbewuste, zo veel krachtiger dan ons bewuste brein, kan dan ons bewuste inzichten geven over het te volgen pad. Daarnaast zetten we ons R.A.S. aan. Ons reticulair activatie systeem. Dat systeem zorgt ervoor dat hetgeen waar we onze aandacht op richten extra goed herkent wordt in onze omgeving. Daardoor zien we op eens kansen en mogelijkheden die we anders niet gezien zouden hebben. Dit geeft tevens hoop voor een betere toekomst.


Voor de meeste mensen, of ze nu wel of niet geloven in de reïncarnatie der zielen, of überhaupt in een ziel, is het mogelijk onze energetische verbondenheid in te zien met de rest van het universum. Wij kunnen het allemaal ervaren. Ook vanuit wetenschappelijk standpunt gezien zijn we allemaal energetische vonken. Verdichtingen van energie.


Met mijn voeten stevig gegrond in de onderbouwing van alles wat ik leer in wetenschappelijke verklaringen, kan ik deze technieken toepassen en gebruiken in mijn praktijk, om mijn cliënten te leren weer blij te worden.


Is wakker worden zien dat we allemaal zo’n vonk zijn? Zien dat door onze verbondenheid mijn acties effect hebben op jouw vonk en jouw acties op de mijne? Dan ben ik nu een wakkere agnost. En ik deel graag een wijze les:


Wij mensen zijn allemaal in staat onze vonk zo te laten branden dat andermans acties ons niet in ons gevoel raken. Dat kan als we ons realiseren dat schuld niet bestaat en we perfect goed genoeg zijn zoals we zijn. We zijn als winnaar van een zwemwedstrijd op aarde gekomen. Allemaal kampioenen met een enorme potentie.

Als we ongeraakt zijn door al wat er gebeurt kunnen we ongeremd blij, dankbaar en liefdevol zijn. En dat geeft hoop voor een betere toekomst.


Rest slechts mijn geloof, nee overtuiging te delen, dat elk mens alles in zich heeft om zichzelf van alle pijn te genezen.
Vanuit dit principe doe ik mijn werk.
Welk geloof je ook aanhangt, het onbewuste werkt bij iedereen hetzelfde. Het doet z’n uiterste best om jou in leven en vervolgens gelukkig te houden. En ik help je de connectie met je onbewuste te maken. Daardoor kan dat systeem, dat uit energiezuinigheid steeds niet meer nuttige patronen blijft gebruiken, nu oude patronen loslaten. Daardoor kan het nieuwe patronen maken die bij jouw gewenste toekomst passen.
Geloof dat, en mijn behandeling werkt.

Overzicht Blog artikelen

drs. Krina van der Meulen
hypnotherapie masterpractitioner