Wees lief!
Blog 2023-03-31

Wees lief voor jezelf, je hebt jezelf niet gemaakt.


Je hebt niet gekozen waar je bent geboren, welke ouders je kreeg, in welke omstandigheden je opgroeide, of wat je meemaakte. (Als je denkt dat het een zielskeuze was, ben je je in ieder geval niet bewust van zo’n keuze.)


Wat je bent geworden is allemaal oorzaak en gevolg, actie en reactie. Steeds reageerde je naar beste kunnen op wat er op je af kwam. Probeerde je er het beste van te maken. En als je het opgaf, of tegenwerkte kwam dat omdat je door de omstandigheden geen betere optie zag. Niemand vernietigt expres zijn eigen mogelijkheden. Iedereen doet wat voor hem of haar het beste is. Op basis van de kennis en de ervaring die iemand op dat moment heeft.


Dat betekent niet dat je niks aan jezelf kunt veranderen. Natuurlijk niet. Je verandert nu waarschijnlijk ook dingen.


Met het afkeuren van jezelf, zelfhaat, zet je een negatieve spiraal in, waardoor je slechter reageert, slechtere keuzes maakt en je situatie steeds slechter wordt.

Maar ben je lief voor jezelf, heb je empathie voor je gedrag, geduld met je zelf….. , dan zet je een opwaartse spiraal in en maak je je situatie beter.


Elk complimentje aan jezelf zorgt voor een stapje omhoog. Elke goede, positieve gedachte over jezelf brengt je verder omhoog. Dit zorgt dat je je beter voelt over jezelf, en daardoor reageer je weer positiever op je omstandigheden. Je wordt daardoor een prettiger mens en dan gaan andere mensen ook weer prettiger op jou reageren.


Je hebt meestal geen keuze over je omstandigheden, maar je hebt wel keuze over hoe jij overal op reageert. Herken dat het een reactie is, een gevolg van de omstandigheden en wees lief voor jezelf. Dan zul je merken dat je reacties milder worden, en gaat je leven de goede kant op.

Wees dus lief voor jezelf.


Wees ook lief voor een ander.

Ook die ander heeft zichzelf niet gemaakt. Ook die ander is geworden die hij of zij is geworden ten gevolge van de omstandigheden waarin hij/zij terecht is gekomen.

Ook die probeert er het beste van te maken. Als die ander negatief is, tegenwerkt of opgeeft komt dat ook doordat hij/zij door de omstandigheden geen betere optie ziet. Nogmaals, niemand vernietigt expres zijn eigen mogelijkheden, ook die ander niet. Iedereen doet wat voor hem of haar het beste is. Op basis van de kennis en de ervaring die iemand op dat moment heeft.

De ander reageert op omstandigheden. Kijk eens wat er gebeurt, waarom deze persoon zo reageert. Misschien begrijp je het dan beter.

Je kunt het gedrag van de ander niet zomaar veranderen, maar wel jouw reactie op die ander.

Als jij met begrip, empathie en geduld reageert is dat weer input voor zijn/haar gedrag. Nu kan deze persoon milder gaan reageren. Je geeft hem/haar een betere ervaring. En als je kennis hebt die van invloed is en je deelt die, dan kan ook dat de reactie veranderen.

Die ander komt dan ook in een positieve spiraal waardoor jullie beter op elkaar gaan reageren en jullie allebei meer verbinding voelen.

En die verbinding wens ik iedereen toe. Opdat er een eind komt aan eenzaamheidsgevoelens.

Als het vanzelf niet lukt om je reacties te veranderen, ben ik natuurlijk beschikbaar om je te helpen. Vraag maar om een gesprek.

Overzicht Blog artikelen

drs. Krina van der Meulen
master 3.0 hypnotherapeut